Mejla

Anders Lindberg

Ett försök till en lynchning

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det svenska samhället måste säga stopp nu. Sådant här får inte hända.

Hatbrott Gärningsmännen försökte kasta pappan från en bro. Ett hatbrott, säger Malmöpolisen.
Foto: PATRICK PERSSON
Hatbrott Gärningsmännen försökte kasta pappan från en bro. Ett hatbrott, säger Malmöpolisen.

Vid 19-tiden i går blev en pappa och hans 1,5-årige son överfallna av en grupp personer på en bro över Hyllievångsvägen i Malmö.

– Pappan och sonen är färgade så vi anser att det rör sig om ett hatbrott, säger Thomas Bull, chef för polisens hatbrottsgrupp till Skånska dagbladet.

Det började med att en okänd man sparkade bort den lille pojkens leksak. Han kastade även barnet till marken och hotade döda honom. Sedan kom ett tiotal personer springande. De misshandlade pappan grovt.

Lilla pojken såg på

– De slog och sparkade pappan på kroppen och i huvudet. När han föll ner på marken lyfte de upp honom och försökte kasta ner honom från bron. Det är cirka fem meter ner till gatan nedanför, berättar Thomas Bull för Sydsvenskan.

När pappan höll fast sig i räcket fortsatte de slå på hans händer för att han skulle ramla ner på den trafikerade vägen nedanför. Först när de hörde polissirener flydde förövarna. Allt medan den lilla pojken tittade på.

Försök till mord

Att misshandla någon grovt och sedan försöka kasta den från en bro ner på en trafikerad gata kan rimligen inte vara något annat än ett försök till mord. Risken att offret dödas är uppenbar.

Det som hänt leder tankarna till forna tiders lynchningar där grupper av människor, mer eller mindre organiserat, misshandlade och dödade personer. Ofta kunde det handla om anklagelser om brott eller, som i den amerikanska södern, ett sätt att terrorisera den svarta befolkningen.

Får inte hända

Det svenska samhället måste säga stopp nu. Sådant här får inte hända. Polisen bör lägga alla tillgängliga resurser på att gripa gärningsmännen.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN