Anders Lindberg

Reinfeldts jobbfiasko är ingen annans fel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Efter snart sex år med Moderatledd regering har Sverige, enligt SCB, en arbetslöshet kring 8 procent - en nivå som är högre än det Anders Borg 2006 kallade för massarbetslöshet. Andelen av befolkningen som har jobb är lägre än när Reinfeldt tillträdde och enligt Svenskt näringslivs Ekonomifakta är utanförskapet högre.

I går förnekade Reinfeldt till TT att den höga arbetslösheten är ett problem.

- Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet, sa han.

Att arbetslösheten bland utrikes födda är högre än bland inrikes födda är inget nytt. Inte heller att ungdomsarbetslösheten är kring 25 procent. Självfallet blir siffrorna för arbetslösheten lägre om man räknar bort dessa grupper.

Fredrik Reinfeldt har hittills uppträtt på ett anständigt sätt i invandringsdebatten. Det ska han ha respekt för.

Men när han skiljer på "etniska svenskar" och andra arbetslösa innehåller det även ett mått av skuldbeläggande. Om bara inte invandrarna fanns skulle han inte misslyckats med jobben.

Det är ett mycket farligt sätt att argumentera och dessutom inte särskilt hederligt. Reinfeldts jobbfiasko är inte invandrarnas fel utan beror på att den politik han gick till val på inte fungerar.

Lägre skatt, sänkt krogmoms och hårdare tag mot arbetslösa och sjuka har inte minskat den strukturella arbetslösheten. Några andra idéer har inte Fredrik Reinfeldt, vilket är illavarslande.

Detta är vad vi borde diskutera, inte arbetslösas etnicitet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN