Mejla

Zina Al-Dewany

Kristersson sitter vid barnens bord

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas Sverigemöte förra helgen sa Ulf Kristersson att LO:s Karl-Petter Thorwaldsson nämnt Kristersson fler gånger än vad han nämnt Stefan Löfven i sitt första maj-tal.

”Vi förklarar vår egen politik, inte förtala våra motståndares”, sa moderatledaren.
Och så slog han fast: ”När andra bara pratar om oss och vår politik, så gör vi exakt samma sak: Vi pratar om oss och vår politik”. Och så började han prata om Socialdemokraterna och LO.

Några dagar senare släppte Kristerssons parti en 36 sidor lång rapport. Vad den handlade om? "(S) och Vårdköerna”.

Moderaterna i Stockholm har skrivit rapporten, samma personer som nu styrt vården i huvudstaden i tolv år. Ett styre som krävt skattebetalarna på otaliga miljarder på grund av Nya Karolinska sjukhuset. Där kostar det 140 000 kronor att flytta en vattenkran och 1,2 miljoner för att byta en dörr.

Samtidigt får cancersjuka barn inte tillgång till frisk luft, och tekniska fel i cancervården kan redan ha orsakat en patients död. Men det nämns inte i rapporten som bara handlar om Socialdemokraterna.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler beskrev i boken ”Reinfeldteffekten” från 2013 hur Moderaterna lyckats flytta fokus i debatten: från sakfrågor till personlighet.

Kristersson säger gång på gång att han vill vara ”den vuxne i rummet” och antyder att motståndaren är barnslig. Så varje gång någon kritiserar Moderaternas politik, så anklagas de för att vara omogna. Är det något dagens moderater bevarat från Reinfeldts tid så är det just det här fulspelet.

Samtidigt tror Socialdemokraterna att det är Moderaternas politik och inte prat som väljarna dragits till. Så de börjar fila ner ideologiska skillnader och närmar sig en mitt som högern definierat. Men om ingen längre pratar om Moderaternas politik så kan deras budget ge en fingervisning om vilket Sverige de vill ha.

De vill skära ned i a-kassa och aktivitetsstöd, dra in 10 miljarder som går till att bygga billiga hyresrätter och spara 4,5 miljarder kronor på sjukförsäkringen.

Pengarna ska mest gå till skattesänkningar.

Samtidigt vill de sänka lönerna med ”inträdesjobb” för unga och nyanlända, och när lönerna sänks för en grupp, så kan de sänkas för andra i samma bransch. De vill förändra i LAS så att människor riskerar att fastna i provanställningar livet ut.

I Moderaternas värld är det vuxet att sänka löner och omoget att värna hyresrätter.

Inte konstigt att Moderaterna hellre pratar om annat än sin egen politik. Och nu går vi mot ett systemskiftesval där man inte ens får prata om politiska skillnader, för då är man inte den vuxne i rummet.

Gå inte på det.

En vuxen klarar av att ha en diskussion om både politik och politikens effekter, men Kristersson sitter fortfarande kvar vid barnbordet.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avZina Al-Dewany

Publicerad: