De urkonservativa lever i förnekelse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

en annan planet  Glaciärerna kalvar dubbelt så mycket som tidigare och hela isberg driver ut i havet.
en annan planet  Glaciärerna kalvar dubbelt så mycket som tidigare och hela isberg driver ut i havet.

FN:s klimatpanel har orsakat stor skada.

Inte för att man överdrev om de smältande glaciärerna i Himalaya. Men för att ordföranden Rajendra Pachauri inte reagerade direkt.

Han borde ha gått ut och berättat att rapporten innehöll en felaktig uppgift som nu skulle rättas till. Han hade till och med kunnat berömma den forskare i klimatpanelens första arbetsgrupp som faktiskt var den som hittade felet.

Dålig krishantering

Så hade en kraftfull ledare agerat.

Sedan kunde han ha tagit initiativ till en ny ordning för att rätta till fel. Det kommer alltid att dyka upp felaktigheter. Klimatpanelens arbete bygger på tusentals oberoende forskares rapportering. Forskning är per definition en process där man prövar teorier, kör fast, gör omprövningar och går framåt. Det är helt normalt.

Dålig krishantering skadar däremot Klimatpanelens viktiga verksamhet. Se bara hur alla klimatförnekare genast vädrar morgonluft. Dessa klimatets rättshaverister som med precision pekar ut en svag detalj och säger: se där, fuskande forskare förstör vår framtid.

Bloggare och nätverkskonsult

De har bildat ett nätverk som kallas Stockholmsinitiativet. Bloggaren Maggie Thauersköld Crusell är den som fått representera rörelsen i till exempel samhällsprogrammet Agenda härom söndagen. Där debatterade hon med Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen, en hundra år gammal organisation med 180 000 medlemmar.

Men vem representerade Maggie Thauersköld Crusell? Hon presenterades bara som ”kommunikationskonsult och bloggare” och hon driver den egna bloggen The Climate Scam. Men hon bloggar också regelbundet i den ultrakonservativa tidningen Världen i dag. En tidning med starka band till Livets ord. Hon hänvisar ofta till amerikanska källor.

Säger nej till homosexualitet

Hennes The Climate Scam är inte olik den amerikanska sajten GlobalClimateScam som produceras av högerkristna Minnesota Majority. En organisation som står för konservativa värderingar som nej till sexundervisning, nej till homosexualitet, ja till var mans rätt att bära vapen samt att man bekämpar klimatpanelens arbete med samma frenesi som Maggie Thauersköld Crusell. Kreationismen är tron på att allt som händer har en gudomlig mening. Kreationismens idé är gammal men som rörelse uppstod den i USA som en motreaktion mot Darwins utvecklingslära. Kreationisterna ifrågasätter vetenskaplig forskning och menar att till exempel klimatförändringar är Guds verk. Tanken svindlar, vem och vad är det egentligen som driver den svenska klimatdebatten just nu?

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.