Jobben kommer att avgöra valet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Väljarna anser att jobben är den viktigaste frågan inför höstens val. Det är ingen överraskning. Med över 400?000 arbetslösa, 124?000 fler än för ett år sedan, är sysselsättningen den självklara ut­maningen för alla som gör anspråk på att vilja leda landet. En större överraskning borde det vara att det är till Moderaterna som väljarna sätter sitt hopp. Ändå är det resultatet av den Sifo-undersökning Ekoredaktionen låtit genomföra.

Nästan en tredjedel, 29 procent, säger att de anser att partiet har den bästa politiken i sysselsättningsfrågan.

Arbetslösheten har ökat

En femtedel, 20 procent, svarar att Socialdemokraterna har den bästa sysselsättningspolitiken.

På ett år har arbetslösheten ökat från 6,7 procent till 9,5 procent. Antalet långtidssjuka har ökat med nästan 50 000 och 40 000 ungdomar är arbetslösa, trots jobbgarantin för ungdomar.

Till det ska läggas att tusentals sjuka utförsäkrats och nu tvingas delta i det som kallas ”arbetslivsintroduktion”, och att en halv miljon svenskar lämnat arbetslöshetsförsäkringen.

Moderaterna har inte lösningen

Det är ett haveri och Moderaterna gör ingen hemlighet av att det är deras ”jobbpolitik” som tillämpas. Sämre ersättning, hårdare regler och sänkta skatter ska öka antalet arbetssökande och pressa till­baka lönekraven. Resultatet är tänkt att bli fler i arbete.

De senaste tre och ett halvt åren visar att det inte fungerar. Ändå behåller

Moderaterna alltså väljarnas förtroende. För oppositionen är det ett massivt misslyckande.

Nu återstår ett halvår till valet och ska de tre oppositionspartierna få bilda regering måste svaren på sysselsättningsfrågan vara bättre än hittills.

Långsiktigt handlar det om näringspolitik, men framför allt behövs just nu en samlad politik för att möta massarbetslösheten.

Byggstenarna kan knappast bli några överraskningar. Satsningar på vuxen- och arbetsmarknadsutbildning. Resurser till den gemensamma välfärden och ett program för miljöinvesteringar, inte minst i bostadssektorn. En näringspolitik som uppmuntrar anställningar och rejäla stöd för att göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden för dem som hamnat utanför.

Tryggheten måste förstärkas

Dessutom måste trygghetssystemen restaureras. Tryggheten hotar inte tillväxt och utveckling, den skapar förutsättningar för en bättre utveckling.

Mycket av detta finns redan i oppositionens förslag, men det måste förstärkas och presenteras som en politik för jobben.

I Ekots undersökning svarar den största gruppen, över 40 procent, att de är tveksamma till vilket parti som har den bästa sysselsättningspolitiken. De förväntar sig besked före september. IP

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.