Mejla

Eva Franchell

Politik är att kunna välja

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är lätt att göra sig lustig över Thomas Bodströms Amerikaäventyr. Det fattar väl alla, att man inte kan lämna jobbet förrän tjänstledigheten är ­beviljad.

Men nu är inte Thomas Bodström som alla andra. För honom gäller sällan vanliga regler. Den stora gåtan är dock hur ett helt parti har kunnat fortsätta att gulla med en politiker som inte vill ta normalt ansvar.

En sådan star quality borde Socialdemokraterna haft vett att förvalta bättre.

Jag är helt säker på att Thomas Bodström har väldigt höga popularitetspoäng i partiets egna opinionsmätningar. Det var väl därför han fick stå som första namn på riksdagslistan för Stockholms län. Han fick partiets förtroende och en säker plats i riksdagen men, förklarade han snart, den tänkte han inte utnyttja. Först ville han åka till USA ett halvår med familjen.

Han tänkte blogga, skriva en fjärde bok, kanske föreläsa på något universitet samt vara pappaledig med ett skolbarn. Han hade tjänat pengar så nu äntligen hade familjen råd med en ­resa som ”kostade massor, en miljon kanske”.

Nej, ingen blev upprörd. Mona Sahlin tyckte tvärtom att det var bra att han satsade på familjen. VIP-passagen förbi all tråkighet öppnades åter och Thomas Bodström stack sin väg innan riksdagen ens hann öppna och kunde ta ställning till hans ledighet.

Göran Persson hanterade Thomas Bodström på samma sätt. Avlyssning, datalagring, Göteborgskravaller, amerikanska agenter på svensk mark och ett ministermord. Thomas Bodström har aldrig behövt stå upp och ta det ansvar som normalt faller på en justitieminister.

I stället har han fått fortsätta sitt mångsyssleri. Som riksdagsledamot, utskottsordförande, advokat, författare och styrelseledamot har han kunnat kryssa mellan jobben. När det har behövts har partiet täckt upp. Som nu, när man in i det sista förgäves försökte få igenom hans föräldraledighet.

Det är givetvis bra att Thomas Bodström vill vara pappaledig. Män med hans arbetsbörda borde ägna mer tid åt sina barn.

Men de måste följa samma regler som alla andra. Och om inte Thomas Bodström förstår det måste någon förklara det för honom.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN