ÅSIKT

Snart dags för ödesval

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
”Väljarna avgör”  ”Om fyra år kommer Sverige att vara förändrat hur det än går i valet. Väljarna avgör nu hur Sverige då ska se ut”, sa Mona Sahlin i?går när de rödgröna presenterade sin regeringsplattform.

De rödgröna partierna har nu presenterat sin regeringsplattform. Äntligen! De många utspelen och den mediala skedmatningen har pågått alltför länge. Bristen på sammanhängande politik har varit skriande. Inte konstigt att osäkerheten ökar i väljarkåren.

Men nu finns den här, den rödgröna ­berättelsen. Det är berättelsen om ett annat Sverige än den borgerliga alliansens. Det är en berättelse som kombinerar det bästa av socialt patos, modernt miljötänkande och klassisk jobbpolitik.

”Vi vill byta färdriktning, bort från ­ökade klyftor och orättvisor, bort från tappad framtidstro”, sa Mona Sahlin på presskonferensen. Regeringsprogrammets första mening talar om Sverige som ett jämlikt land.

Inte så mycket nytt

Precis som allianspartierna presenterade de rödgröna egentligen inte så många nyheter. Poängen med valplatt-formar är inte utspel i enskilda frågor utan just de stora linjerna, prioriteringarna och betoningarna.

Det finns nu två tydliga regeringsalternativ: välfärdssatsningar mot skattesänkningar. Billigare dagisavgifter, mindre barngrupper i förskolan, 6 000 nya lärare i grundskolan och sjukvård för alla går före fler skattesänkningar för dem som redan fått sänkta skatter flera gånger om.

MP tillgång för de rödgröna

En annan tydlig konfliktpunkt är miljön. Regeringen Reinfeldts ointresse för miljö- och klimatfrågorna är märkligt i en tid då hela världen diskuterar behovet av omställning. Miljöpartiets starka engagemang är en tillgång för de rödgröna.

Aftonbladets ledarsida har efterlyst näringspolitiken i årets valrörelse. Därför var det roligt att höra Peter Eriksson betona industripolitiken. Han lät som en klassisk socialdemokrat, vilket torde glädja de i dag lite vilsna kärnväljarna inom socialdemokratin. Jobb skapas ­inte av skattesänkningar utan av industrier och företag.

Klara ambitioner

Här finns i programmet klara arbetsmarknadspolitiska ambitioner såsom restaureringen av a-kassan och sjukförsäkringen, satsningar på arbetsmiljön och värnandet av anställningstryggheten liksom satsningar på utbildning. Krafttag tas mot ungdomsarbetslösheten.

De rödgröna håller sig inom samma ekonomiska ramar som den borgerliga regeringen. Någon överbudspolitik kan de inte beskyllas för att driva. Nej, i stället handlar valet om ideologi och samhällssyn.

”Om fyra år kommer Sverige att vara förändrat hur det än går i valet. Väljarna avgör nu hur Sverige då ska se ut”, sa Sahlin.

Den allvarliga tonen är rätt. Årets val är på många sätt ett ödesval.

Hög tid för de rödgröna att berätta detta för väljarna.

HK