ÅSIKT

Nya problem för Ullenhag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Erik Ullenhag har ingen riktig tur med timingen på sitt jobb som integrationsminister.

I dag träder etableringsreformen i kraft. Den största förändringen inom integrationspolitiken på 25 år, enligt Ullenhag själv. Ansvaret för

introduktionen av nyanlända invandrare är inte längre kommunernas.

I stället tar Arbetsförmedlingen över.

Det följer mönstret. Sedan Arbets­förmedlingen förvandlats till Sveriges lydigaste myndighet, med Sveriges lydigaste generaldirektör, finns det ingen gräns för vad förmedlingen klarar av.

Massarbetslöshet, långtidssjukskrivning och nu alltså en integration som inte fungerar. Det är inga problem. Angeles Bermudez-Svankvist står som alltid redo.

Helt ensam är hon dock inte, och det är här Ullenhag har sådan otur med timingen.

Det är nämligen meningen att Arbetsförmedlingen ska upphandla integrationen, av privata ”lotsar”. Till skillnad från vanliga arbetslösa som klarar sig med en personlig coach behöver antagligen dessa nya svenskar någon som mer handgripligt introducerar dagens arbetsliv.

Systemet är fiffigt konstruerat. Lotsarna får det mesta av sin ersättning när det finns ett resultat att redovisa, alltså när personen har integrerats. Eller i alla fall fått ett jobb, sannolikt en bra bit under sina kvalifikationer.

Coacher, lotsar och sysselsättning i Fas 3. Så ser dagens arbetsmarknadspolitik ut, vilken hårfärg du än har.

Problemet är att det inte finns något som säger att det fungerar. Det slår långtidsutredningen fast i en rapport som publicerades i går, precis i tid för Ullenhags stora dag. Utredarna har inte hittat någon forskning som visar att privata aktörer gör arbetsförmedlingen effektivare.

Intensiv arbetsförmedling och subventionerade anställningar hjälper däremot de arbetslösa, liksom arbetsmarknadsutbildning.

Att låta Arbetsförmedlingen ta ett större ansvar för integrationen är ingen dålig tanke. Arbetet är vägen in i det svenska samhället, oavsett varifrån man kommer.

Men ännu en marknad för privata entreprenörer och självutnämnda experter löser nog inte den saken.

Däremot riskerar det att skapa nya problem. För Erik Ullenhag och Angeles Bermudez-Svankvist, men framför allt för den svenska integrationen.

ARTIKELN HANDLAR OM