Linnea Swedenmark

Flyktingvågen är inte bara mörker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Byar motbevisar pratet om en systemkollaps

Anna Kinberg Batra måste vara synsk som alltid vet att tuffare regler är vad som krävs.
Anna Kinberg Batra måste vara synsk som alltid vet att tuffare regler är vad som krävs.

Systemkollaps, gränskontroll och medicinsk åldersbestämning. Nyheterna handlar om åtgärder för att begränsa skadorna, som om en naturkatastrof dragit in över Sverige. Regeringen har i dag föreslagit att Öresundsbron ska kunna stängas. Ett politiskt decembermörker som ingen D-vitamin i världen kan lösa.

Alla bostäder uthyrda

Byn Norråker i norra Jämtland har vanligtvis 100 invånare, nu har 28 nya kommit från Syrien, skriver Länstidningen. Systemkollaps? Har vägarna stängts av för att hindra fler? Varningslarm som tjuter mellan husen och kaffe på ranson? Nej, i stället är alla bostäder uthyrda för första gången på länge. En nyanländ kvinna berättade hur rädd hon var för björnar först. En stor tragedi höll dock på att ske. Innan översättningsappen mellan arabiska och svenska fungerade råkade en flykting köpa en burk surströmming. Som tur var hann personalen springa ikapp personen och se till att den inte öppnades.

Alltid hårdare tag

Krokoms kommunalråd skaffade sig en praktikant som kommit hit från Syrien. Gunnarsbyn i Boden har vanligtvis kring 160 invånare, men när ett flyktingboende öppnade blev de 54 till. Hur det togs emot? Med en middagsfest. Berättelserna når sällan bästa sändningstid. Där visas i stället ett annat klimat. Så fort Stefan Löfven genom Anders Ygeman meddelar hårdare tag kastar sig Moderaterna framför tv-kamerorna och säger med hungriga blickar att det inte räcker.

Räcker för vad? Resultatet av besluten går knappast att se än. Antingen så bär Anna Kinberg Batra en fantastisk gåva, att kunna se in i framtiden, eller så är svaret från Moderaterna alltid starkare nypor och högre murar.

Tänk på Norråker

När det politiska tonläget är så mörkt att det känns som våren aldrig kommer, tänk på Norråker. På alla berättelser vi inte har hört, där en förskola plötsligt får tillräckligt med barn igen och mattaffären säljer tre gånger så många ägg.

De små ljusa berättelserna är inte hela bilden.
Men det påminner om att den nattsvarta politiska domedagsstämningen inte heller är det.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.