Mejla

Fredrik Virtanen

Nu vet alla att SD är ett enfrågeparti

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mattias Karlsson, (SD)
Foto: ANDREAS BARDELL
Mattias Karlsson, (SD)

Efter valet var många ledsna. För att inte tappa tron på mänskligheten påmindes vi om att ”de är bara 13 procent, vi är 87 ­procent”.

”Vi är 87 procent”.

Det var tänkt att trösta.

Snart ansågs denna alienation osmart. I stället skulle vi ”förstå” varför 13 procent röstade främlingsfientligt. Att dela upp samhället mellan goda och onda ansågs kontraproduktivt.

De 13 procenten tyckte förstås att det var underbart. De ville ha förståelse. De ville ha förlåtelse. De ville få höra: ”jag respekterar din åsikt eftersom vi lever i en demokrati där även vidriga ­åsikter är tillåtna”.

Jag har också försökt förstå och bortförklara. Alliansens klassklyftepolitik drev ­marginaliserade män till SD, var min favoritförklaring.

Kanske var den sann. Men ­orsaken spelar ingen jättestor roll, det gör däremot själva handlingen vid valurnorna. SD:s väljare är inte mindre vetande eller lurade av Jimmie Åkesson.

De ville stoppa invandringen, punkt slut.

”Det utmärkande för SD-­väljarna är deras intoleranta och främlingsfientliga attityder”, konstaterade en forskarrapport från Linköpings universitet i veckan.

No shit, Sherlock.

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson blev i veckan tydlig med att SD är ett enfrågeparti, en kursändring från Åkessons slugare taktik. SD röstade för en budget som gick tvärtemot ­deras löften till pensionärer, vården och arbetslösa. Karlsson förklarade att SD kommer fälla alla regeringar som inte stödjer deras antiinvandringspolitik.

Karlsson måste respekteras för att han talar klarspråk. Det är fånigt att ständigt behöva backa bandet när SD-väljare förnekar varför de röstar på SD. Det är invandringen, ­stupid! för att parafrasera Bill Clinton.

Därmed är vi tillbaka på valkvällen. De är 13 procent. Vi är 87 procent. I många andra ­länder har nationalistiska och högerextrema partier bekämpats betydligt mindre framgångsrikt. Här gör vi motstånd, vi normaliserar inte.

De 13 procenten är många människor men de har på intet sätt gett SD mandat att bestämma svensk politik - 87 procent är oändligt många fler. Det är inte ”odemokratiskt” att de andra partierna blockar SD från ­inflytande.

Demokrati betyder att majoriteten bestämmer.

Det finns anledningar till att 87 procent av svenska folket och alla de andra partierna anser att SD med dess naziströtter inte ska ha inflytande. Det är utan tvekan SD mot ”sjuklövern”. SD:s outsider-världsbild är ­korrekt. SD är inte som de andra partierna. Bara SD vill ha ett ­inavlat, intolerant Sverige.

Om någon SD-väljare faktiskt hade missförstått det vid förra valet kan ingen, absolut ingen, komma och påstå det vid extravalet den 22 mars. Mattias Karlsson har varit glasklar. ­Ingen kan säga att de inte ­visste.

Sedan får vi se om det är 6, 13 eller 21 procent av Sveriges ­befolkning som vill bygga murar mot omvärlden och låta människor ruttna eller dö i flyktingläger. Är de 51 procent så blir det så. Det är demokrati.

Tills vidare gäller 87 procent mot 13 procent. Det är en tröstande ­tanke i detta dystra ­politiska klimat. Vi behöver ­tänka på ­ljuset.

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN