Mejla

Eva Franchell

Bra att drottningen vägrar ta emot priset

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På onsdag får drottningen ta emot ett pris från Scandinavian Human Rights Lawyers.
På onsdag får drottningen ta emot ett pris från Scandinavian Human Rights Lawyers.

Drottning Silvia backar från prisutdelningen på onsdag. Då var det tänkt att hon skulle ta emot ett pris på Uppsala universitet. På ytan var arrangemanget oklanderligt, en konferens där drottningen skulle belönas för sitt arbete med världens barn.

Arrangör och prisutdelare var juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers. På ytan arbetar organisationen mot trafficking och det var säkert därför drottningen till en början tackade ja till att ta emot priset.

Men egentligen är Scandinavian Human Rights Lawyers en del av anti-abortrörelsen. Två gånger av tre har organisationens pris också gått till rena abortmotståndare, men i år ville man alltså ge det till Sveriges drottning.

En ren pr-kupp

Talesperson för Scandinavian Human Rights Lawyers är Ruth Nordström som också är vd för anti-abortorganisationen Provita. Enligt tidningen Ottar satt hon så sent som i somras i styrelsen för Ja till livet. Att hon nu ville dela ut priset till drottningen är inget annat än en pr-kupp.

Drottningen, universitet och andra inblandade hade sannolikt inte en aning om att de tackat ja till ett evenemang som arrangerats av vd:n för Provita. De visste inte att flera kända abortmotståndare och Ja till livet-anhängare satt i prisjuryn.

Sannolikt insåg hovet att drottningens namn riskerade att ge glans åt samma Scandinavian Human Rights Lawyers som just nu driver abortmotståndet ända till Europarådet.

Mot hbtq-rättigheter

Ruth Nordström är också ansvarig utgivare för Liv & Rätt, en nättidning som driver motstånd mot såväl aborter som hbtq-rättigheter. På hennes twitterkonto finns flera påhopp på RFSL. Hon är uttalat emot samkönade äktenskap. Som jurist är hon också knuten till den amerikanska pro-liferörelsens Alliance Defending Freedom, konstaterar Ottar.

Meritlistan är lång och man kan tycka att konferensdeltagarna borde ha dragit öronen åt sig. Men inbjudan var diskret och arrangemanget skulle handla om trafficking.

Driver rättsfall

Abortmotståndarna har bytt strategi. Borta är de hysteriska demonstrationerna med bilder på aborterade foster. Över hela Europa väljer anti-abortrörelsen i stället att driva rättsfall med hänvisning till de mänskliga rättigheterna. I Sverige är det Ruth Nordström som gör det med Scandinavian Human Rights Lawyers. 

Med hjälp av juridiken och drottningen ville rörelsen få en legitimitet den aldrig haft förut. Organisationen vädrar morgonluft när abortmotståndarna dessutom numera har stöd i riksdagen där Sverigedemokraterna vill begränsa aborträtten.

Vi utgår från att drottningen var lika överrumplad som resten av deltagarna över konferensens grumliga syften. Bra att hon nu visar civilkurage och säger nej till priset och onsdagens evenemang.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.