Eva Franchell

Vi kunde nästan höra havsbruset

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansen nämnde knappt krisen.
Alliansen nämnde knappt krisen.

TRÄSLÖVSLÄGE.  Alliansen lyckades. 

De fick hela den svenska presskåren att glömma krisen.

I två dagar flydde partiledarna Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund till Träslövsläge utanför Varberg. De skulle ha överläggningar inför nästa mandatperiod, sa de.

Det är klart att vi journalister hängde på.

Alliansen hade tagit in på ett höststängt pensionat, Eja-Märtas, hette det och det låg nästan ända nere vid havet. Vi kunde höra havsbruset i vinden. Under två dagar fylldes den lilla grusvägen framför pensionatet av mediernas bussar och bilar. 

Inne i stugvärmen tog de emot, Fredrik, Maud, Jan och Göran. I går var de klara med sin överenskommelse och kaffet och bullarna dukades upp.

Vi lät oss smaka medan vi läste alliansens utdelade dokument:

En ansvarsfull agenda för framtiden.

– En politik för full sysselsättning, välfärd och rättvisa.

Nej, det var inget valmanifest vi fick läsa, men väl en beskrivning av vägen till ett nytt valmanifest. Alliansen ska ta fram en valplattform med de viktiga frågorna, den ska tillsätta minst tio arbetsgrupper. 

Och, fortsatte Fredrik Reinfeldt, sedan ska

alliansen ha ett brett samråd: ”Samtal med Sverige”. En gemensam hemsida, interaktiv och öppen för både partimedlemmar och allmänhet. Det är ett smart drag, att sy upp nätsurfarna. Alla som skickar in en fråga eller ett förslag till hemsidan ska få svar direkt. Alliansen har varit i USA och lärt av Obamas kampanj. Dessutom har den väl insett kraften i bloggvärlden sedan den nästan blev nätknockad i FRA-debatten.

Nu öppnar alliansen alla spjäll och släpper in allmänheten till sin hemsida. Sedan ska de öppna särskilda allianskontor i de större städerna.

Det är så man får lust att citera Göran Persson efter ett besök hos George Bush.

–?Trevligt, men de har en livsfarlig politik.

Nej, alliansens partiledare nämnde knappt krisen på sin trivselträff i Träslövsläge. Där fanns inga varsel, ingen oro för att bli arbetslös. Möjligtvis var det Göran Hägglund längst ut på kanten som såg lite ängslig ut. 

I de senaste opinionsmätningarna ligger han farligt nära spärren för att bli utröstad ur riksdagen.  Hur ska du klara ditt eget parti i allt detta samarbete med de andra partierna?

Han svarar att kristdemokraterna får större utrymme tillsammans med de andra, än som eget parti.

Och visst, i går satt han där med de andra och efter presskonferensen kastade journalisterna sig fram för att intervjua även Göran Hägglund, för dagen klädd i en gayvänlig knallrosa tröja.

Och på grusvägen utanför pensionatet samlades Träslövslägesborna under sina golfparaplyer. De fick se en välregisserad dokusåpa med en vinnare och en som är rädd för att bli utröstad.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN