ÅSIKT

Ideologi blockerar Fredrik Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Foto: Björn Lindahl
Tänk om Statsministern måste släppa sina ideologiska blockeringar och börja tro på de politiska verktyg som svenska folket har satt i hans händer.
LEDARE

15 januari 2009. Statsministern imponerade onekligen i gårdagens partiledardebatt. Detsamma kan inte sägas om hans politiska analys. Tyvärr. Att kunna hantera oppositionen i riksdagen är inte samma sak som att kunna hantera de utmaningar som Sverige står för. Och det senare verkar statsministern inte ha förutsättning för. Tyvärr.

Gång på gång upprepar han att regeringen inte kan ställas till svars för problemen i ekonomin. Den kris som drabbat oss, den kommer utifrån, och det stämmer naturligtvis. Men verkligheten har (om nu statsministern missat det) en tendens att komma just utifrån.

Krisen sprider sig

I Sveriges fall kommer det mesta av politisk betydelse utifrån. Vi är ett litet land uppkopplat dygnet runt mot den globala ekonomin. Hur stora krafter det rör sig om ser vi när krisen nu sprider sig via exportindustrin, till tjänstesektorn och vidare ut i den svenska välfärden.

Enligt statsministern kastade sig krisen däremot över oss som ett främmande monster: allt var frid och fröjd, eller kunde lösas med tusen spänn i skattesänkning, tills främmande krafter i form av en internationell kris kom in i bilden.

Saken är den att det inte finns några ”främmande krafter” i en globaliserad världsekonomi. Att även bättre reglerade länder som skött sig med mer makroekonomisk varsamhet än USA drabbas, är en del av dagens verklighet. Sverige kan inte ha inställningen att när det går bra är det på grund av vår egen förträfflighet och när det går dåligt är det den stora onda världens fel.

Frågeställningen borde i stället vara hur vi ska investera på rätt sätt i människor och infrastruktur för att maximera vår konkurrenskraft på sikt. Sverige behöver anpassas för att kunna leva med snabba förändringar: starka skyddsnät, högre utbildningsnivå och nya politiska verktyg för att hjälpa människor förflytta sig mellan arbeten och sektorer. Framtidens trygghetssystem måste definieras i mycket mer aktiva termer.

Var finns visionerna?

I två års tid har regeringen i stället rullat tillbaka förutsättningarna för detta: Att en stor del av befolkningen är för dåligt, felaktigt och lite utbildade för att ha en chans på arbetsmarknaden vill regeringen lösa med mindre utbildning och lägre ersättningsnivåer.

Var finns Reinfeldts visioner om Sveriges ekonomiska och industriella framtid? Och var finns insikten att det inte är anständigt att riskerna i samhället bärs av de svagaste grupperna? Att vi måste hitta en annan väg än den där orättvisor är universallösningen på Sveriges problem?

Statsministern måste släppa sina ideologiska blockeringar och börja tro på de politiska verktyg som svenska folket har satt i hans händer. Vi har inte råd med en regering som underpresterar politiskt. KK