ÅSIKT

Svensk identitet är värd att värna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Brottslighet handlar inte om etnicitet eller kultur. I allmänhet handlar det om något mycket enklare än så, pengar.

Dagens utspel av justitieminister Morgan Johansson och finansminister Magdalena Andersson är förstås en del i regeringens profil av tuffare tag mot kriminella. Den handlar ju om att sätta stopp för brottslingar och till och med terrorister som med hjälp av svenska myndigheter kunnat skaffa sig falska identiteter.

Bluffidentiteterna har sedan kunnat användas för att fuska med bidrag och skatter, lura företag, tvätta pengar eller genomföra annan ekonomisk brottslighet. De har underlättat svartarbete, skuggekonomi och stölder. Dokumenten från Skatteverket har helt enkelt varit en genväg till orättfärdiga pengar.

Dags att sätta stopp

Nu ska det alltså bli stopp för den saken. Johansson och Andersson lovar ordning och reda i folkbokföringen.

Folkbokföringsbrottet kommer tillbaka. Skatteverket ska kunna avregistrera falska identiteter och till exempel göra hembesök för att avslöja fusk.

“Korrekta personuppgifter bidrar till korrekta beslut”, sa Magdalena Andersson med en myndig formulering som hade kunnat tjäna som portalparagraf för den svenska förvaltningstraditionen.

För den som vuxit upp i den svenska byråkratins skugga låter ordning och reda när det gäller personuppgifter som tårta på tårta. Med inte så lite självgodhet uppfattar vi Skatteverket och den svenska folkbokföringen som själva definitionen av ordning och reda. Vi är trots allt inte britter eller italienare.

Dålig attityd

Kanske är det en del av problemet. Självtillräcklighet är en dålig attityd för att möta den moderna kriminaliteten.

Framför allt innebär dock dagens förslag att kampanjen för tuffare tag mot kriminaliteten tar ett steg förbi de enkla överbuden när det handlar om fler poliser eller längre fängelsestraff.

Att bekämpa brottsligheten på riktigt handlar om att sätta stopp för två saker.
För det första handlar det om rekryteringen. Den kan bara stoppas med sociala insatser och en bred jämlikhetspolitik.

För det andra handlar det om pengar. Och i kampen för att strypa brottssyndikatens inkomster krävs faktiskt en fungerande folkbokföring där en person bara har en identitet.

ARTIKELN HANDLAR OM