Mejla

Eva Franchell

... då tar Moderaterna fram hemligstämpeln

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Moderaterna i Stockholm brukar klanta till det.

För att undvika medborgarnas vrede har de därför utvecklat sin egen metod. När det börjar bli jobbigt hemligstämplar de hela politiken.

Svindyra sjukhus eller höghus på Slussen. När protesterna börjar höras tar de fram stämpeln för att få tyst på debatten.

Logiken är lika simpel som den moderata politiken. Den som inget vet kan inte protestera. Utan inflytande håller folket tyst.

Moderaterna vill helst styra i fred.

Slussen

Nu senast har det handlat om några planerade höghus på Slussen. Det moderata stadsbyggnadsrådet Regina Kevius hade av misstag placerat dem framför ett glashus med sjöutsikt. Enligt detaljplanen för glashuset får inga andra hus störa sikten.

Men det missade alltså borgarrådet som antog planen som förstörde sjöutsikten.

När miljödomstolen avslog husen blev det verkligen jobbigt för Regina Kevius.   

Alltså hemligstämplade hon hela frågan ända tills i dag.

Det handlar om en detaljplan och hela poängen med planen är att medborgarna ska kunna ha inflytande över den. Men i Stockholm rundar man demokratin.

Hysch-hysch

Som det nu verkar kommer en privat fastighetsägare att få ansvaret för området närmast Saltsjön. Ingen vet hur det kommer att se ut, ansvaret flyter när kommunal planering blandas med privat business och hemligstämplar.

70-miljardersprojektet Nya Karolinska sjukhuset har omgärdats av samma hysch-hysch. Trots att sjukhuset just nu byggs för fullt vet stockholmarna inte riktigt säkert vad de kommer att få för vård.

Senare i år tas första spadtaget i 30-miljardersprojektet Förbifart Stockholm. Det miljövidriga motorvägsbygget har redan väckt protester och frågan är hur mycket vi kommer att få veta om det?

Kommer stämpeln fram igen och kommer stockholmarna i sådana fall att acceptera det moderata hemlighetsmakeriet?

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell