Inte bara första fumliga samlaget

avEva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag är det sex- och samlevnadsdagen. Se till att få ordning på undervisningen i skolorna, låt oss slippa generade lärare som hummar framför tavlan i klassrummen.

Att det ska vara så svårt att prata om sex.

I sjuttio år har svenska skolan haft sex- och samlevnadsundervisning, men fortfarande står många lärare framme vid tavlan och rodnar.

En majoritet av landets skolelever tycker att undervisningen inte fungerar så de hämtar sin information på annat håll. Killarna går ut på internet och tjejerna till ungdomsmottagningen.

Det är märkligt att skolan inte kan få till en fungerande sex- och samlevnadsundervisning. Det ställs så höga krav på eleverna i dag. De ska leverera resultat och bestämma hela sin framtid samtidigt som hormonerna växer i kroppen. I ena minuten ska de tävla om bästa betygen för att i nästa vara snälla och ömsinta mot potentiella partners.

Med en bra sex- och samlevnadsundervisning skulle eleverna få ett forum där de kan reflektera över sina olika roller.

Det handlar ju inte bara om det där första fumliga samlaget. Tvärtom verkar de flesta ungdomar faktiskt ha en hyfsad sexdebut. De har uppenbarligen fattat hur man gör.

Skolans uppgift måste i stället vara att ta diskussionen om ansvar. Enligt Ungdomsbarometern har en av sex tjejer i åldrarna 15–24 år har haft en sexuellt överförd infektion. Trots det tar de flesta unga lätt på risken för att smittas av klamydia eller hiv. Då är i varje fall tjejerna mycket räddare för att bli med barn.

Trots det har drygt hälften av alla tjejer över 19 år har någon gång använt akut-piller. 

Även en generad lärare borde kunna dela ut kondomer.

I vidareutbildning och lärarundervisning måste också de riktigt svåra frågorna komma upp. I dagarna har vi kunnat läsa om Kristian Kabelacs som mobbades för sin sexuella läggning. I skolan blev han utfryst, retad, knivhotad och till slut så misshandlad att han kunde ha dött.

Vi har också läst om 15-åriga Amanda Todd som visade sina bröst på internet och blev så mobbad att hon till slut tog livet av sig. Hennes vädjan ligger fortfarande kvar på Youtube.

Sexualiteten är inte bara konsten att trä på en kondom. Den är existentiell. Den är stark och den kan missbrukas.

Just i dag är det sex- och samlevnadsdagen. Eller som kampanjledningen skriver på sin hemsida: i dag smäller det. Och det är väl det man kan hoppas på, att det smäller och blixtrar precis som bra sex ska göra.

I tider när det mörka abortmotståndet ökar i hela Europa måste de svenska myndigheterna ställa sig på ungdomarnas sida. Vi förutsätter att den kristdemokratiska folkhälsoministern Maria Larsson ställer högre krav på undervisningen.

Ungdomar har sex. Efter 70 år måste det bli ordning på sex- och samlevnadsundervisningen.

Publicerad: