Men SD är ju inte som de andra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kan en företrädare för ett riksdagsparti samtidigt fungera som ledare för en sajt som hänger ut riksdagskollegor, journalister eller vem som helst som för dagen råkar förarga SD?
Kan en företrädare för ett riksdagsparti samtidigt fungera som ledare för en sajt som hänger ut riksdagskollegor, journalister eller vem som helst som för dagen råkar förarga SD?

Det brukar ibland sägas att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra. Och det stämmer förstås. Få andra partier har sin bakgrund i 1980-talets nyfascistiska och militant rasistiska rörelser.

Få andra partier har medlemmar som bränt ner moskéer, förespråkat apartheid eller beväpnat sig med järnrör. Få andra partier har ungdomsförbund som beskriver en nazistisk kampsånger som "cool". Få andra har partitidningar som beskrivit Pridefestivalen som "aidsdoftande jippo".

Få andra partier har en partiledare som beskriver troende människor som det "största utländska hotet sedan Andra världskriget".

Men Sverigedemokraterna är faktiskt ett parti som alla andra.

De sitter i riksdagen. De har 20 av 349 mandat. Sverigedemokrater sitter som ledamöter i skatteutskottet, i miljö- och jordbruksutskottet, näringsutskottet, utbildningsutskottet, försvarsutskottet, justitieutskottet, arbetsmarknadsutskottet...  Precis som miljöpartister, socialdemokrater, moderater och folkpartister.

Sverigedemokraterna är - även om de är ett rasistiskt parti - också ett parti som är satta att styra det här landet.

Vad kan man förvänta sig av ett riksdagsparti? Och vad kan man förvänta sig av riksdagsledamöter?

I dag avslöjar Aftonbladet att sverigedemokraten Kent Ekeroth - riksdagsman samt suppleant i näringsutskottet, utrikesutskottet och EU-nämnden - har en direkt arbetsledande roll för hatsajten Avpixlat.

Tidningen visar hur Ekeroth genom mejl bidrar med material, beordrar sajtens redaktion att börja arbeta tidigare på dagen och publicera videos. Han uppmanar redaktionsmedlemmarna att svara i telefonen när han ringer och han uttrycker sitt ogillande när läsarkommentarer tas bort.

Vi vet sedan tidigare att Ekeroth samlat in pengar till Avpixlat - pengar han inte skattat för - men det här är något annat.

Att en av Jimmie Åkessons närmaste män är någon sorts nyhetschef för en sajt som tagit det på sig att piska upp lynchstämningar mot människor som på något sätt stör den Sverigedemokratiska världsbilden är groteskt.

Det kan handla om politiker som säger emot, journalister som granskar, barn som får vara lucia trots sitt mörka hår eller en Ica-handlare som välkomnar flyktingar till sin by.

Kan en företrädare för ett riksdagsparti samtidigt fungera som ledare för en sajt som hänger ut riksdagskollegor, journalister eller vem som helst som för dagen råkar förarga SD? Kan en riksdagsman leda en sajt som har en rad anmälningar om hot mot folkgrupp emot sig?

Svaret borde vara självklart i vilket annat - demokratiskt trovärdigt - parti som helst.

Men vi vet ju att Sverigedemokraterna inte är som alla andra.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.