Mejla

Karin Pettersson

Sista dansen med Alliansen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tappat rytmen Fredrik Reinfeldt och hans allianskamrater har varit den dominerande kraften i svensk politik de senaste åren, men nu svänger det inte längre om samarbetet.
Tappat rytmen Fredrik Reinfeldt och hans allianskamrater har varit den dominerande kraften i svensk politik de senaste åren, men nu svänger det inte längre om samarbetet.

LEDARE

2 juli 2013

Alliansen

I dag anländer statsminister Fredrik Reinfeldt till Visby. Som det verkar utan större entusiasm. Han ska hålla tal i Almedalen, svara på frågor och åka hem. Han stannar inte ens över natten.

Fredrik Reinfeldt är historisk. Han har vunnit två val med Alliansen, och han har förändrat Sverige.

Men å andra sidan. Med undantag för några månader 2010 har Fredrik Reinfeldt lett en regering med historiskt usla förtroendesiffror. Svenska folket har i själva verket aldrig känt särskilt stor entusiasm för innehållet i politiken. Man var trött på Göran Persson 2006 och fyra år senare krisade Grekland. Ekonomin blev viktigast och Anders Borg det trygga ­valet.

Måste stå till svars

Den här gången finns ingen Göran Persson att göra uppror mot, och troligen ingen eurokris att rädda Sverige från. Den här gången måste Reinfeldt för första gången stå till svars för resultaten av sin egen politik. För de ökade ojämlik­heterna i skolan, för de sjunkande skol­resultaten. För barnmorskekris och långtidsarbetslöshet.

Väljarna väntar på besked om vad Reinfeldt vill. Det är svårt att se vad han ska kunna leverera. Kraften från Högfors och Bankeryd är borta. Korvgrillningen hos Annie Lööfs föräldrar i Maramö är bäst att bara glömma. Kvar finns förtroendemonstret Anders Borg, men med mindre än att Europas ekonomi kollapsar igen kommer han inte att kunna bära Alliansen till seger på egen hand.

I veckan kom en undersökning som ­visar att bara sex procent av väljarna tycker att ännu ett jobbskatteavdrag är den viktigaste frågan. 30 procent tyckte det är bättre att lägga pengarna på ­vården, 29 procent på skolan.

Att fortsätta sänka skatter är att gå till val på politik ingen vill ha. Så vad ska Reinfeldt göra – lägga sig till vänster om Socialdemokraterna? Triangulering i all ära, en sådan manöver är omöjlig till och med för honom.

Fridolin har stängt dörren

Om det är svårt att se vad Reinfeldt skulle kunna gå till val på, är det helt omöjligt att se hur han skulle kunna få igenom sin politik. Alliansens underläge i opinionen är stabilt och rejält. Med ­mindre än att mirakel händer kommer ­Alliansen inte att få en majoritet av ­väljarna med sig.

Det som bara för ett år sedan var en ­öppen fråga – vem Miljöpartiet skulle välja som samarbetspartner – är i dag ­definitivt avgjort. Gustaf Fridolin har slängt igen dörren på Reinfeldt med besked.

Fredrik Reinfeldt har ingen politik, inget­ fungerande regeringsunderlag och ingen vision för framtiden.

Alliansen har under ett antal år stått för energin, tempot och rytmen i svensk politik.

Nu svänger det helt enkelt inte längre.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson