Mejla

Somar Al Naher

Värsta terroristen härjar i Damaskus

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Attackerna mot Aleppos civila är intensivare än någonsin.
Foto: AP
Attackerna mot Aleppos civila är intensivare än någonsin.

LEDARE

Efter fem blodiga år måste omvärlden ­tala klarspråk: Den största terroristen i Syrien är Bashar al-Assad. Eller som FN:s generalssekreterare Ban Ki-moon uttryckte det i ett tal till generalförsamlingen:

– Många grupper har dödat många oskyldiga, men ingen fler än den syriska regimen, sa han.

Bombat staden Aleppo

De senaste dygnen har syriska regimstyrkor, med understöd av Ryssland, bombat staden Aleppo urskiljningslöst. Knappt två veckor efter att USA och Ryssland kommit överens om vapenvila är attackerna mot stadens civila inten­sivare än någonsin. Det som skulle bli en välbehövlig paus för invånarna blev i stället en ännu värre mardröm.

I nyhetsrapporteringarna har vi ­kunnat se hur tungt beväpnad militär skjuter rakt in i bostadsområden, skolor och sjukhus. Så uppträder en regim som vill utrota sin egen befolkning.

Men diktatorn Bashar ­al-Assad fortsätter att hävda att han för ett krig mot terrorister. Det har han sagt sedan upproren inleddes mot ­honom 2011. Alla som ­opponerat sig har klassats som terrorister.

Strategiska skäl

Under tiden fortsätter ­bilder på krigets främsta ­offer att strömma ut ur ­Syrien. Ni kanske har sett bilden på ­mamman som grävts fram bland ras­massorna i ett bostadshus i Aleppo. ­Blodig och täckt av grus sitter hon med sitt barn i famnen. De dog i sitt eget hem.

Kriget i Syrien kan när som helst ­stoppas – om stormakterna vill. I stället har läget utvecklats till ett kallt krig ­mellan USA och Ryssland. Vladimir ­Putin skyddar Bashar al-Assad av strategiska skäl. Ryssland har sin militärbas ­i Syrien och vill bibehålla kontrollen i området. Medan världsledarna bråkar med varandra kan terroristen i Damaskus fortsätta att skörda nya civila offer.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.