ÅSIKT

Filippa Reinfeldt har slarvat bort en miljard

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: URBAN ANDERSSON
Trots att landstinget i Stockholm avslutar det skandalomsusade strumpavtalet fortsätter kostnaderna att skena. Nu måste de som slöt avtalet, bland annat Filippa Reinfeldt, ta ansvar.

Ledningen för Stockholms läns landsting har sagt upp det skandalomsusade avtalet med företaget Onemed. Stödstrumpor för sex tusen kronor paret går förstås inte att försvara.

Det går inte heller att försvara att ett avtal som skulle kosta 100 miljoner om året i stället ger en nota på 465 miljoner. Inte när det handlar om skattepengar som faktiskt ska användas för välfärden.

Avtalet avslutas

Alltså avslutas strumpavtalet. Det är förstås rimligt, men det är inte slutet på skandalen eller kostnaderna för Stockholms skattebetalare. Onemed ska fortsätta att leverera stödstrumpor och andra förbrukningsartiklar till Stockholms landsting i ytterligare två år. Under den tiden sätts ett nytt kostnadstak, nu 450 miljoner kronor om året.

I klartext, fram till 2018 skulle Stockholms läns landsting betala 300 miljoner för förband, kompresser, stödstrumpor och annat. Nu kommer notan från Onemed i stället att landa en dryg miljard högre.

En miljard är inte felräkningspengar, inte ens för de borgerliga politikerna i ledningen för Stockholmslandstinget.

Intern kontroll

Den första fråga som inställer sig är förstås hur det står till med den interna kontrollen? Strumpskandalen avslöjades av SVT:s stockholmsredaktion. Det var journalister, inte landstingets ekonomer och revisorer, som slog larm.

Vilket förtroende ger det?

Den andra frågan är om det verkligen är rimligt att ett landsting kan göra så dåliga affärer utan att det finns någon som är ansvarig?

Tänk dig att du beställer en färdig matkasse från något av det företag som numer levererar sådana. Kassen ska kosta 799 kronor i veckan, men någonstans finns en paragraf om att råvarorna kan bytas ut och bli dyrare.

När räkningarna börjar ramla in visar det sig att maten kostar flera tusen. Hushållsbudgeten går åt skogen, liksom alla planer på en semesterresa eller nya höstkläder åt ungarna.

Evigheters evighet

Tror någon att resten av familjen skulle rycka på axlarna? Knappast. Du skulle få ursäkta dig i evigheters evighet.

Men när Filippa Reinfeldt och den förra ledningen för landstinget i Stockholm gör precis samma sak med våra skattepengar gäller tydligen andra regler.

Reinfeldts arvtagare försöker städa upp röran och betalar med en miljard av skattebetalarnas pengar.

Inte en skarp fråga om den gamla landstingsledningen ansvar. Och själv anser Filippa Reinfeldt uppenbarligen inte att hon har någon del i skandalen. Det är i alla fall vad hon skriver till SVT. När hennes avtal började gälla jobbade hon ju som konsult.

Det duger faktiskt inte. Det finns kanske ingen lag mot att göra dåliga affärer, men ett politiskt ansvar måste det finnas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM