ÅSIKT

Nu är scenen din, Wallström

Foto: MÅSTE TA LEDARROLLEN EU måste göra om sin flyktingpolitik för att Turkiets hake på Europa ska försvinna. Och Sverige, som är mindre insmetat än många andra, måste ta ledarrollen.
LEDARE

1 augusti 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Turkiet

Ett cancervirus som måste utrotas­. Det är president Erdogans beskrivning­ av Gülen-rörelsen som han har pekat ut som ansvarig­ för den misslyckade militärkuppen i Turkiet. I det undantagstillstånd som råder i landet har redan de mänskliga rättigheterna inskränkts kraftigt. I veckan stängdes hundra medier, såsom tv-stationer, tidningar­ och nyhetsbyråer, ner. Över 18 000 personer har hittills gripits, bland andra lärare, advokater och journalister.

Världen måste agera

USA:s vicepresident och EU:s utrikeschef har uttalat sin oro för utvecklingen i Turkiet. Något president Erdogan bemött­ med att de länder som oroar sig ”borde sköta sina egna­ affärer”. Nu har äntligen Sveriges utrikes­minister Margot Wallström uttalat sig. Hon menar att både EU och det internationella­ samfundet ”måste reagera mycket starkt emot” utvecklingen i Turkiet. Viktigt, men det räcker inte. Utvecklingen i Turkiet gick redan före militärkuppen åt fel håll. De senaste åren har president­ Erdogan drivit igenom­ ett flertal förändringar för att strama åt demokratin och stärka sin egen makt.

Turkiets roll i världspolitiken är dessutom mycket komplex. EU:s flyktingavtal med Turkiet gör att Europa just nu känns mer beroende av Turkiet än Turkiet av Europa.

Det kommer inte att finnas några enkla diplomatiska lösningar­, men världen måste agera. Att vänta är som att skjuta­ upp ett besök till läkaren: det fula­ födelsemärket som i dag skrämmer kan vara än mer farligt­ om ett år. I denna sörja är Sverige mindre insmetat än många andra.

Vi har gjort det förr

Sverige röstades in redan i första omgången till FN:s säker­hetsråd. Vår utrikes­politik, både historiskt och i dag, har gett oss en hög moralisk trovärdighet. Vi har avtal med Nato, men vi är inget Nato­land, och kan därför uttala oss friare. Vi har också talat med en tydlig röst förr, vilket lett till förändring. Se på erkännandet av Palestina där Sverige gick först och flera andra­ länder kom efter. Utvecklingen i Turkiet måste­ vändas. EU måste göra om sin flyktingpolitik för att Turkiets hake på Europa ska försvinna. Men också tala med en tydligare­ röst och ge stöd till liberala och demokratiska krafter. Sverige måste ta på sig ledarrollen. Scenen­ är din, Margot Wallström.