ÅSIKT

Busch Thor låtsas vara Alf Svensson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ebba Busch Thor Strategin att placera KD till höger om Moderaterna har misslyckats. Nu återgår partiet till att prata om äldre.
Foto: Alf Svensson
LEDARE

Inte ett smäktande ord om fosterlandet. Inga skärpta krav mot invandrare. När Kristdemokraterna presenterade sin budgetmotion "Tillit och trygghet" på måndagen var det mjuka värden som stod på dagordningen. Småbarnsföräldrar, ensamstående och pensionärer ska prioriteras.

Till höger om M

Aftonbladets ledarsida skrev i förra veckan om Kristdemokraternas kräftgång i opinionen. Taktiken att ställa sig till höger om Moderaterna har varit ett misslyckande.

Det är därför förståeligt att Ebba Busch Thor lägger om retoriken och låter mer som sina företrädare. Den kristdemokratiska kärnväljaren bryr sig förmodligen mer om äldre och svaga än om att skicka JAS-plan för att bomba IS.

Pensionärer

Krutet läggs nu på pensionärerna i stället. Det är en viktig fråga i ett land med nästan en kvarts miljon ­pensionärer under EU:s fattigdomsgräns.

KD vill bland annat höja bostadstillägget för pensionärer med 500 kronor i månaden och införa äldreboendegaranti för de över 85 år.

Den största satsningen är att sänka skatten för pensionärer med 2,2 miljarder. Det är ett steg mot att minska skattegapet mellan arbetande och pensionärer, menar Kristdemokraterna. Det är samma skattegap som KD var med och skapade under åtta år i Alliansregeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. De till och med vidgade gapet fem gånger i och med jobbskatteavdragen.

KD vinglar

Då motiverades besluten med arbetslinjen. Det ledde till att svenska pensionärer är de mest beskattade i världen.

Det är inte bara i opinionsmätningarna som KD vinglar. De säger också en sak i opposition och gör något annat när de väl hamnar i regeringsställning.

Jonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM