Gränsen som Trump inte kan kliva över

avPernilla Ericson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN

– En tyrann struntar i reglerna eller missbrukar dem för egen vinning så att systemet fungerar sämre för alla andra vad gäller välstånd och frihet.

Så sa historikern Timothy Snyder, vars specialområde är Europa under andra världskriget, när han i fjol besökte programmet Skavlan. Han målade upp bilden av hur farliga ledare använder pressade lägen för att driva igenom sådant som borde vara otänkbart i en demokrati.
Under onsdagen twittrade president Donald Trump om Rysslandsutredningen:
”Det här är en fruktansvärd situation och justitieminister Jeff Sessions borde sätta stopp för den här uppgjorda häxjakten direkt, innan det smutsar ner vårt land ytterligare.”

Donald Trump skrev också att särskilde åklagaren Robert Mueller, ansvarig för Rysslandsutredningen, inte är neutral och att ”hans 17 arga demokrater som gör hans smutsjobb är en skam för USA”.

Tydligt att Trump är stressad

Det börjar hetta till rejält under presidentens fötter gällande Trump­kampanjens samröre med Ryssland under presidentvalet, och det är uppenbart att han är stressad. Redan i juni 2017 gav Donald Trump sin juridiske rådgivare Donald McGahn order att sparka Robert Mueller, rapporterade New York Times. Trump ändrade sig dock, efter att McGahn hotat att säga upp sig.

Att göra sig av med Mueller är också ett steg som ledande republikaner har varnat honom för att ta. Över 300 000 amerikaner över hela landet har förbundit sig att ingå i protestmarscher om så skulle ske. Trump förnekar idag att han avskedade tidigare FBI-chefen James Comey på grund av Rysslandsutredningen – något han tidigare tvärtemot bekräftade. Onsdagens twitterutspel visar att det kliar i fingrarna på presidenten att få bort den särskilde åklagaren.

Stenhård i sin dom

Att lyssna på historikern och Yale-professorn Timothy Snyders definition av en modern tyrann är lite extra intressant just nu. För när Snyder besökte Skavlan var han stenhård i sin dom över USA:s president.

– Självklart är Donald Trump en potentiell tyrann. Han visar alla tecken på det, sa Snyder och exemplifierade, checkade av box efter box:

– Som att prata om ”folket”, men bara mena vissa. Att säga åt sina supportrar att kasta ut människor från möten. Att kalla journalister ”folkets fiender” och domare ”så kallade domare”. Att använda makten att benåda till att flagrant underminera rättsstaten och att lägga beslag på sanningen – hans enda inrikespolitiska strategi, sa han och underströk:

– Om han har nån politik så är det att ljuga, sen säga att journalisterna ljuger och sen glädjas åt förvirringen. Precis så gör moderna tyranner. Mr Trump försöker hela tiden rubba på institutioner och lagar.

Att tvinga bort Mueller vore förmodligen en box för många, till och med för republikanerna. Och de varningssignaler Snyder räknar upp, gäller även i högsta grad i Sverige i valtider.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM