ÅSIKT

Sverige behöver ny politik – inte PR

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Välfärdens kärna ryms
i Maud Olofssons hand

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Styr i stället I går kallade Anders Borg till presskonferens och media fick huvuddragen i den budget som riksdagen får i dag. Bilden av hur regeringen styr Sverige verkar viktigare än att styra Sverige.

Under hela september har regeringen skedmatat pressen med budgetnyhet efter budgetnyhet. Skattesänkningen kom som finalnummer i

lördags och i går kallade Anders Borg till presskonferens. En söndag på finansdepartementet fick media huvud­dragen

i den budget som läggs på riksdagens bord först i dag. Bilden av hur regeringen styr Sverige är viktigare än att styra Sverige. Så vad är denna bild man så desperat vill förmedla?

–?Vänsterexperimentet, vänster­experimentet, vänster­experimentet, upprepar Moderaternas propagandamakare Per Schlingmann.

Härma Göran Persson

Ord spelar roll i politisk PR och Schlingmann har börjat kalla oppositionen för ”vänsterexperimentet”. Tanken är att väcka associationer om att de rödgröna inte går att lita på.

De är en explosiv blandning av kommunism, Toblerone samt två gröna tillväxt­kritiker vilka vill föra oss foträtt tillbaka till stenåldern.

Mot detta ställs en moderat statsminister som signalerar stabilitet genom att härma hur Göran Persson pratar. Fast utan Perssons (detta sitter långt in för Aftonbladets ledarsida att skriva, men nåväl) charm. Att hålla sig vaken under Reinfeldts regeringsförklaring krävde övermänskliga krafter, men statsministerns tråkighet är tänkt att förmedla trygghet.

Du kanske inte vill sitta bredvid Fredrik på en fest (trots att du eventuellt skulle kunna övertala honom att demonstera jobbskatteavdragets effekter medhjälp av saltkaren), däremot är det tänkt att du ska lita på Fredrik gällande våra offentliga finanser. Alltså vad som blir kvar av svåra offentliga finanser när Fredrik är färdig med att sänka skatten. Detta något har Schlingmann döpt till ”välfärdens kärna”. Nätt och behändig. Ingen stor sak. Får rentav plats i näven på Maud Olofsson.

Hela detta metaforbygge utgår från premissen att ju allvarligare ekonomiskt läge, desto mindre blir utrymet för politik. Det är bara att sitta still i båten med triste Fredrik och krama välfärdens kärna hårt tills det går över. Problemet är att det inte funkar.

Dags för kreativitet

Franklin Delano Roosevelt argumenterade på sin tid för ”djärvt ihållande experimenterande”, i syfte att ta världen ur trettiotalskrisen. Och tänk om vi i dag kunde rikta all den kreativitet som fanns gällande att experimentera fram obegripliga finansiella produkter mot att hitta de nödvändiga nya lösningarna på våra riktiga utmaningar – klimatet, migrationen, nyfattigdomen.

Och hur får vi i Sverige mer välfärd per skattekrona genom förbättrad hälsa hos personalen i vården? Ökad tillväxt i svenska företag? Ökad produktivitet i offentlig sektor?

Det där med vänsterexperiment låter inte så tokigt.

Någon borde starta ett.

KK