Ledare

De offras – för en ideologisk princip

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

16 februari 2009. Fredrik Reinfeldt anser inte att regeringen har något större ansvar för biltillverkningen i Trollhättan. ”Ett ­varumärke i en varumärkesportfölj”, sa stats­ministern i förra veckan om Saab.

”Reinfeldt nöjer sig med att smäda företagets anställda”, rasade IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Redovisning i morgon

I morgon redovisar de amerikanska bilkoncernerna sina planer för kongressen. Innehållet kan vara avgörande för Saab och Volvo, och för hundra­tals under­leverantörer till bilindustrin. Stats­ministern kunde knappast valt ett ­sämre tillfälle att demonstrera ointresse.

Maud Olofssons statssekreterare, Jöran Hägglund, försäkrar att förhandlingarna mellan staten och GM pågår. Ändå måste statsministerns intresse tolkas som svalt, och en av stötestenarna tycks vara principen att staten inte under några villkor ska äga bilföretag. Skattepengar ska ­inte användas för dåliga affärer i bilbranschen, och ägarna till Saab och Volvo har ett ansvar. Det är självklart.

Inte ansvarsfullt

Men att låta ideologiska låsningar styra politiken när en bransch med över 100 000 anställda befinner sig i en ödessituation är inte ansvarsfullt. Ändå tycks det vara vad Reinfeldt gör.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Arbetsmarknad

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad