Mejla

Pernilla Ericson

Skyddsnätet blir en fälla

Övergrepp på HVB-hem

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skor i hallen på ett HVB-hem.
Skor i hallen på ett HVB-hem.

LEDARE

Amandas uppväxt har präglats av familjehemsplaceringar, ungdomspsykiatri, droger och ätstörningar. Hon kom till ett HVB-hem för att bli fri från drogerna, men möttes av allt annat än en trygg miljö, berättar hon för Veckorevyn. Flera av de unga använde droger på boendet. Hon slog larm, men utan att få gehör.
Av sin terapeut Mats fick hon hjälp och stöd, men med tiden även pengar, uppger hon. Gränser försköts gradvis. Amanda var beroende av Mats välvilja.
– Sen började det bli lite för mycket kramar och konstiga smekningar på ryggen och sånt, säger Amanda.

Lade sig intill henne i sängen

Hon beskriver en situation där terapeuten lägger sig intill henne i sängen, med tydligt stånd. Tidningen har tagit del av ett tiotal sms där Mats bland annat skriver att han älskar henne. Amanda, som egentligen heter något annat, anmälde både terapeuten och HVB-hemmet. IVO lade ner utredningen. Men Amanda är inte ensam.
Minst 106 anmälningar om sexuellt utnyttjande, övergrepp och grova våldtäkter på HVB-hem har kommit in under de senaste fyra åren, visar Veckorevyns kartläggning. Den yngsta drabbade var fyra år. I de allra flesta fall är den anmälda förövaren någon som också bor på boendet, men många gånger har anmälan gällt personal på boendet. Det stannar inte där.

Grov brottslighet

Veckorevyns granskning visar även att ett bolag som driver tre HVB-hem i Malmö får fortsätta trots larm om våldtäkter, samt att flera personer inom bolaget varit involverade i grov brottslighet. Nu kallar socialminister Lena Hallengren till möte med IVO och Socialstyrelsen, men problemen är inte nya.
Merparten av HVB-hemmen drivs i privat regi. Under flyktingströmmen 2015 hamnade många ensamkommande i HVB-hem, och så väl kostnader som stora brister väckte kritik. 2016 avslöjades fusk med tillstånden, och att hemmen inte inspekteras lika ofta som förr.

Skärpta krav på ägare och ledning är ett sätt att komma åt problemet, tätare inspektioner är ett annat. Personalen måste ha relevant utbildning.

HVB-hemmen ska vara ett skyddsnät för de mest utsatta. Det som beskrivs är raka motsatsen. Framför allt: när de drabbade orkar slå larm måste det tas på allvar.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett år efter Metoo är kvinnor fortfarande otrygga

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

HVB-hem

BUP, barn- och ungdomspsykiatri

Sexuella övergrepp

Våldtäkt

Våldtäkt mot barn