ÅSIKT

Storbankerna har vinstfest och förlossningsvården krisar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅ
Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos och bankens vd Casper von Koskull har anledning att fira.
LEDARE

Drygt sex miljarder för Swedbank. Nästan lika mycket för SEB. 5,3 miljarder för Handelsbanken och närmare tio miljarder för Nordea.

Det är juli och rapportfloden har drabbat vårt land. Alla stora bolag rapporterar hur de senaste tre månaderna har gått och hur mycket pengarna de har tjänat. I veckan har vi fått veta att de fyra svenska storbankerna tillsammans drar in 375 miljoner - dagligen! - till sina ägare.

Pengar rullar in som det ska

Enligt en tidigare granskning som publicerats i tidningen Arbetet står bankerna nu för över 43 procent av vinsten för de största bolagen på Stockholmsbörsen. Storbankerna gör alltså mer i vinst än Volvo, SSAB och Skanska - svenska företag som faktiskt producerar något. I vintras kunde tidningen dessutom rapportera att dessa bankjättar står för nästan hälften av storbolagens samlade utdelningar.

Var kommer alla pengar ifrån?

Bankerna sprutar pengar över bostadsköpare och skillnaden mellan det bankerna betalat för sina lån och den ränta vi låntagare får betala är rekordstor. Lönsamheten för bankerna per utlånad krona är nu dubbelt så hög i Sverige som i Danmark och Finland. Så går det till i en bransch där man betalar minimalt med skatt, har statliga garantier i ryggen och subventioneras av skattebetalarna.

Samtidigt räcker det med att slå upp en tidning för att se att det ända saknas pengar. Till förlossningsvården. Till rättssamhället. Till äldreomsorgen. Till vägunderhållet. Till kommunikationerna.

Dags att börja bidra

Ändå skriker bankernas välkammade direktörer rakt ut om finansministern ens talar om en bankskatt. Nordea hotar till och med att lämna landet.

En sektor som lever på att ha en stabil stat i ryggen borde få möjlighet att bidra med mer. Kan de göra storvinster på våra bolån så kan de få hjälpa till med att fler poliser och undersköterskor kan anställas.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM

Swedbank

Nordea

SEB

Bolån