Sam Assadi

Oljeprisets ras är ett dödsbud

Läge att fasa ut oljan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Saudiarabien sänker oljepriset på grund av Ryssland och coronaviruset. Världen kan behöva göra sig redo för en ekonomisk kris i dess spår. Tänker på klimatet och Greta Thunberg.
Saudiarabien sänker oljepriset på grund av Ryssland och coronaviruset. Världen kan behöva göra sig redo för en ekonomisk kris i dess spår. Tänker på klimatet och Greta Thunberg.

Fredagens förhandlingar mellan OPEC-länderna och Ryssland gick i stöpet. Ryssland vägrade möta kravet om prissänkning. Detta efter den senaste tidens sjunkande efterfrågan på olja i coronakrisens spår. I lördags svarade Saudiarabien med att sänka oljepriset och nu är prisfallet ett faktum. Världsekonomin hålls gisslan av en handfull repressiva diktaturer.

Oljeprisfallet är en del i en större geopolitiskt dragkamp. Där oljeföretag - som exempelvis Saudi Aramco, Shell, Exxon Mobil och BP - slåss om procentandelar på världsmarknaden. Om Greta Thunbergs miljörörelse är David, så är oljebolagen definitivt Goliat.

Armé av oljelobbyister

Oljebolagen har en armé av lobbyister, som gör allt för att motverka politik som värnar klimatet. Genom sina oerhörda ekonomiska tillgångar har de påverkat valrörelser och kapat globala klimatförhandlingar i decennier. I Sverige har oljeindustrin smugit sig in bland våra pensionspengar. AP-fonderna har investerat i 32 av de 100 bolag som stått för 70 procent av utsläppen sedan slutet av 1980-talet, enligt miljöorganisationen Carbon Disclousere Project. Bottenlöst dåligt av ett land som strävar mot att vara en föregångare i klimatomställningen.

Fasa ut oljan

Regeringen bör se det störtande oljepriset som en möjlighet att successivt fasa ut oljan. Det är en form av kapitalism som hindrar världen från nödvändiga klimatåtgärder. Många inom högern vet detta, kanske är det just därför klimatskepsisen är störst bland de som vill värna marknadsfundamentalismen.

Klimatkrisen kan inte lösas med det gamla ekonomiska systemets ramar och politik. Det behövs ett nytt ekonomiskt system, när den oljedrivna kapitalismen nått vägs ände.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.