Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Blint eller oärligt från Ebba Busch

Äldreomsorgen har blivit ett avgrundsdjupt hål

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch pekar fingret mot Socialdemokraterna efter att coronaviruset börjat spridas på svenska äldreboenden.
Foto: Björn Lindahl / Aftonbladet / TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch pekar fingret mot Socialdemokraterna efter att coronaviruset börjat spridas på svenska äldreboenden.

LEDARE

En kris är en mycket dålig tid för politiker att peka finger och politisera människors lidande, men för vissa politiker är det en sämre tid än för andra. Som för Ebba Busch, till exempel.

Coronasmittan har slagit hårt inom landets äldreomsorg – exakt där den inte fick göra det. Busch passade via DN på att skylla det hela på Socialdemokraterna. Trots att äldreomsorgen styrs av kommunerna, trots att Stockholm är den värst drabbade kommunen och trots att kristdemokraten (!) Erik Slottner är äldreborgarråd i Stockholm.
 

Cocktail för smittspridning

Personal inom omsorgen har larmat i veckor om riskerna de tvingas ta i sina arbeten. Enligt fackförbundet Kommunal har en tredjedel av personalen arbetat utan rätt skyddsutrustning. Lägg till dåliga arbetsvillkor som långa pass, många timvikarier och låga löner och du skapar en perfekt cocktail för smittspridning.

Slottner hade själv kunnat göra mer för situationen i Stockholm. När man så sent som 2017 beslutade om att skärpa kraven på bland annat omsorgspersonalens arbetskläder, omklädningsrum och att de äldre oftare ska få träffa samma personal skrev Slottner - då i opposition - under ett kritiskt utlåtande mot förslagen. De hade för mycket "sin utgångspunkt i vad som är bra för personalen snarare än att det främjar en kvalitetshöjning för de äldre" hette det då, som om det inte hängde ihop. När frågorna diskuterades i Stockholms kommunfullmäktige året innan, bland annat just utifrån frågor om hygien och smittspridning, tyckte de borgerliga partierna att kraven kunde bli för svåra för små företag i äldreomsorgen att leva upp till.

Ingen skyddsutrustning

Mitt i rådande kris menar Slottner att personalen nu har fått tillgång till skyddsutrustningen de behöver. Det håller inte personalen med om. Nyligen fick Kommunal också rätt hos Arbetsmiljöverket mot ett äldreboende i Stockholm där personalen inte alls haft rätt skyddsutrustning. Beslutet borde höja kraven i hela stadens äldreomsorg, men det tycker inte Slottner och kommunen. De har överklagat domen.

Läxan här är inte att haveriet är ett ensamt äldreborgarråds fel, utan att coronakrisen har blottat ett avgrundsdjupt hål i svensk äldreomsorg. Det har grävts djupare i åratal av privatiseringar, slarviga upphandlingar, slit-och-släng av personalen och dumsnåla effektiviseringar. I det hålet begraver vi nu våra äldre och varenda politiker som ens varit i närheten av att hålla i spaden bör rannsaka sig själva. Det gäller även kristdemokrater.

***

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.