Lotta Ilona Häyrynen

Blint eller oärligt från Ebba Busch

Äldreomsorgen har blivit ett avgrundsdjupt hål

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch pekar fingret mot Socialdemokraterna efter att coronaviruset börjat spridas på svenska äldreboenden.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch pekar fingret mot Socialdemokraterna efter att coronaviruset börjat spridas på svenska äldreboenden.

En kris är en mycket dålig tid för politiker att peka finger och politisera människors lidande, men för vissa politiker är det en sämre tid än för andra. Som för Ebba Busch, till exempel.

Coronasmittan har slagit hårt inom landets äldreomsorg – exakt där den inte fick göra det. Busch passade via DN på att skylla det hela på Socialdemokraterna. Trots att äldreomsorgen styrs av kommunerna, trots att Stockholm är den värst drabbade kommunen och trots att kristdemokraten (!) Erik Slottner är äldreborgarråd i Stockholm.
 

Cocktail för smittspridning

Personal inom omsorgen har larmat i veckor om riskerna de tvingas ta i sina arbeten. Enligt fackförbundet Kommunal har en tredjedel av personalen arbetat utan rätt skyddsutrustning. Lägg till dåliga arbetsvillkor som långa pass, många timvikarier och låga löner och du skapar en perfekt cocktail för smittspridning.

Slottner hade själv kunnat göra mer för situationen i Stockholm. När man så sent som 2017 beslutade om att skärpa kraven på bland annat omsorgspersonalens arbetskläder, omklädningsrum och att de äldre oftare ska få träffa samma personal skrev Slottner - då i opposition - under ett kritiskt utlåtande mot förslagen. De hade för mycket "sin utgångspunkt i vad som är bra för personalen snarare än att det främjar en kvalitetshöjning för de äldre" hette det då, som om det inte hängde ihop. När frågorna diskuterades i Stockholms kommunfullmäktige året innan, bland annat just utifrån frågor om hygien och smittspridning, tyckte de borgerliga partierna att kraven kunde bli för svåra för små företag i äldreomsorgen att leva upp till.

Ingen skyddsutrustning

Mitt i rådande kris menar Slottner att personalen nu har fått tillgång till skyddsutrustningen de behöver. Det håller inte personalen med om. Nyligen fick Kommunal också rätt hos Arbetsmiljöverket mot ett äldreboende i Stockholm där personalen inte alls haft rätt skyddsutrustning. Beslutet borde höja kraven i hela stadens äldreomsorg, men det tycker inte Slottner och kommunen. De har överklagat domen.

Läxan här är inte att haveriet är ett ensamt äldreborgarråds fel, utan att coronakrisen har blottat ett avgrundsdjupt hål i svensk äldreomsorg. Det har grävts djupare i åratal av privatiseringar, slarviga upphandlingar, slit-och-släng av personalen och dumsnåla effektiviseringar. I det hålet begraver vi nu våra äldre och varenda politiker som ens varit i närheten av att hålla i spaden bör rannsaka sig själva. Det gäller även kristdemokrater.

***

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Lotta Ilona Häyrynen

  Nu är chatten avslutad för idag! Tusen tack för alla frågor, var väldigt kul att spendera en del av morgonen med er. 

 • Jag måste skriva att du ger verkligen jättebra svar. Välskrivna och med bra och tänkvärt innehåll. Dessutom live med väldigt kort svarstid. Jag bara känner att jag måste berömma dig!

  Sophie

  Så glad jag blir, Sophie! Och det blir också chattens sista inlägg även om det kan verka lite skrytigt för egen del, hehe. Tyvärr hann jag bara med en halvtimme denna gång, men har varit väldigt kul att läsa allt alla skrivit och svara på det jag hunnit med. Vi hörs förhoppningsvis framöver!

  Lotta Ilona Häyrynen
 • Hej, så bra skrivet av dig Lotta. En fråga; OM nu viruset kom från marknader i Kina, där man i alla tider blandat döda och levande djur. Hur kommer det sig att detta virus blev "så starkt". Virus från marknaderna bör väl ha florerat under decennier/sekel.

  Maggi
 • Håller fullständigt med dig v. g. 'dumsnåla effiktiviseringar' inom den offentliga sektorn och skadan av privatiseringar...! Gick i pension för ngra år sedan, jobbat som grundskollärare i 40 är och upplevt nedgången!! Är dessutom rejält trött på vissa politiker med svada men dåliga kunskaper i botten! Hoppas på efterräkningar då coronakrisen är över! Sara Mariasdotter

  Sara Mariasdotter

  Jag tror man bör kräva en hel särskild kommission som går igenom vad som hände i äldreomsorgen när coronakrisen är över. 

  Lotta Ilona Häyrynen
 • Varför testas inte personalen vid skiftbyte för det måste vara dom som för in smittan på äldreboendet eftersom anhöriga har besöksförbud . Tack Olle

  Olle Olsson

  Har egentligen inga åsikter på hur man i detalj bör testa eller säkra äldreomsorgen, utan litar på att expertmyndigheter vet hur det görs bäst när man kommit så långt. Problemet hittills har ju varit att man inte haft tillräcklig testkapacitet för att utföra tester utanför sjukvården, men det är under uppbyggnad nu enligt Folkhälsomyndigheten. 

  Lotta Ilona Häyrynen
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.