Mejla

Ingvar Persson

Det är inte Vänstern Löfven borde frukta

Regeringen måste lyssna på vanligt folk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ända sedan Jonas Sjöstedt bekräftade att han stämplar ut och flyttar till Hanoi har inrikespolitiken präglats av två frågor. Vem tar över, och hur ska det går för Stefan Löfven?

Den första frågan får vi återkomma till. Den andra borde följas av flera.
Det är sant att Jonas Sjöstedts Vänsterparti har varit en förutsättning för Löfvens tid som statsminister. Det gällde förra mandatperioden, när Vänstern fick påverka budgeten men inte sitta med på regeringssammanträdena. Det gäller också den här mandatperioden, vilket inte minst turerna kring Arbetsförmedlingen visat.

Sjöstedt skärper tonen

I dagens lördagsintervju med Ekot skärper Sjöstedt dessutom kraven när det handlar om anställningstryggheten. En uppgörelse utan fackförbundet Kommunal kan leda till att regeringens fälls, säger han.

Ändå har Sjöstedt i grunden varit en lojal allierad. Alltför lojal skulle somliga kunna tycka.

Frågan är ändå om det är ledarskiftet i Vänstern som borde bekymra Stefan Löfven när han blickar framåt.

I vår ska inte bara Jonas Sjöstedt ersättas. LO:s Karl-Petter Thorwaldsson, också han tidigare industriarbetare, avgår. Med en ny reklamfilm och en intervju med Aftonbladets Pär Karlsson påbörjar han ett slags överlämning till Stefan Löfven.

LO-ordförandens budskap är lika ödesmättat som självklart. Om inte Socialdemokraternas politik är bra för vanligt folk så lägger de sin röst på någon annan.

LO kan inget göra

Tar Socialdemokraterna LO-medlemmarnas röster för givna är det inte mycket LO kan göra åt saken, enligt Karl-Petter Thorwaldsson. Opinionsinstitutens siffror visar redan vad det betyder.

Utan banden till fackföreningsrörelsen skulle socialdemokraterna på riktigt vara ett parti bland alla andra.

Det, snarare än ledarskiftet i Vänsterpartiet, skulle ge Sverige en sant konservativ regering för första gången på en mansålder.

Karl-Petter Thorwaldsson pekar ut tre problem som regeringen måste lösa. Pensionerna måste upp, skatten på kapitalinkomster också. Dessutom vill LO se mer ordning när det gäller arbetskraftsinvandring.

Listan kunde vara mycket längre. Resurser till kommunerna skulle kunna stå där. Sjukförsäkringen också. Och arbetsmarknadspolitiken.

Utmaningen för Löfven är att visa att hans regering gör livet bättre för vanligt folk. I så fall lär relationerna till Vänstern ordna sig av bara farten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.