Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Trumps USA går under i dumhet

Massarbetslöshet och coronapandemi utom kontroll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Coronasmittan härjar nu fritt i Donald Trumps USA enligt ledande smittskyddsexperter. Det mänskliga priset blir högt.
Coronasmittan härjar nu fritt i Donald Trumps USA enligt ledande smittskyddsexperter. Det mänskliga priset blir högt.

LEDARE

De senaste dagarna har en graf spridits på sociala medier. Den visar coronasmittans utveckling i USA.

Det tog tid före Trumpadministrationen tog smittan på allvar, varför kurvan först pekar rakt uppåt. Efter att landet stängdes ned i mars kan man se den mattas av. Fram tills för några veckor sedan.

Nu pekar den blå linjen lika rakt upp som under pandemins inledande månad.

Explosionsartad smitta

Smittskyddsexperten Anthony Fauci, som också rådgivit Trump om coronan, säger nu att pandemin är utom kontroll. I delstater som Kalifornien, Texas och Arizona har smittan exploderat. Fauci menar att man snart kan få se så många som 100 000 nya smittade per dag.

På smittan, dödligheten och intensivvårdsplatserna som tar slut ligger den ekonomiska krisen. Rekordmånga amerikaner är arbetslösa. Om insatserna för vanliga människor inte ökar riskerar miljontals att vräkas från sina hem.

Det är inte frågor som kan vänta. För att citera talkshowvärden John Oliver i måndags: "Rent is due on wednesday!", hyran ska betalas på onsdag. Det var igår.

Trump själv försöker låtsas som att det regnar. I samband med Faucis uttalanden för kongressen riktade presidenten än en gång fingret mot Kina, som han ger skulden för hela pandemin och dess skadeverkningar på USA. Det går knappt att föreställa sig att någon annan politisk ledare skulle försöka sig på något liknande samtidigt som det egna landet är i fritt fall.

Black Lives Matter som syndabock

Strategin lär inte hålla länge, och när den spikraka kurvan väl landat hos Trump och hans allierade lär blicken riktas mot Black Lives Matter-rörelsen, som samlat till stora protester runt om i USA.

Trump har redan hetsat mot demonstrationerna och spridit konspirationer om "ANTIFA" och våldsbejakande. De så kallade oroligheterna har blivit Trumps sista vapen i valrörelsen. En fullständigt orimlig, men för Trump passande, hållning vore att knyta BLM-rörelsen också till smittspridningen.

Men ansvaret är hans eget och ingen annans.

Om någon, ofta mot delstaternas egna viljor, hetsat på att USA ska öppna igen så är det presidenten. Och själv åtminstone försöker han samla miljonpublik till sin pågående valturné. Antagligen förgäves, och med smitta som följd. Allt mer talar för att Joe Biden vinner presidentvalet i höst. I sådana fall blir det en tidigare stormakt i spillror han tar över.

I grafen som sprids på sociala medier har USA:s två smittopeakar fått namn. Den första heter naivitet. Den som landet nu står i heter dumhet.

Något annat arv kommer Donald Trump inte lämna efter sig. Och det mänskliga priset för hans mandatperiod i Vita Huset kan bli högre än någon annan presidents.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om coronapandemin i USA, Donald Trump och presidentvalet.
Skicka inlägg
 • Lotta Ilona Häyrynen

  Tiden går alltid så fort i dessa chattar. Nu är det dags för mig att avsluta för denna gång. Tusen tack för alla frågor och inspel. Ta hand om er och jag hoppas att ni alla får njuta av sommaren trots de märkliga tiderna vi lever i!

 • Håller med dig men.... miljoner amerikaner och särskilt hans bas av vita arbetare stödjer fortfarande honom. Hur kan man nå dem? Hur kan man brygga över avgrunden mellan liberala kuster och det inre av usa ofta landsbygd. Det går inte bara säga att de är dumma som inte förstår.

  Hans-Åke

  Hej Hans-Åke. Väldigt viktigt inlägg och en viktig fråga. Det skulle man kunna skriva många texter om. Samma tendenser kan vi se i Sverige också. Tyvärr hinner jag inte lägga ut texten kring detta just här och nu, men förhoppningsvis kommer vi kunna skriva mer om det framöver. Glad att du skickade denna kommentar. Vill också passa på att tydliggöra att jag verkligen inte tycker man ska utmåla Trumps väljare som generellt dumma. Trump själv däremot.. 

  Lotta Ilona Häyrynen
 • Varför kan ingen europeisk ledare använda Trumps taktik mot honom själv? Anklaga USA för att pandemin fortsätter, att det är de som spridit viruset till Latinamerika när smittspridningen i Europa och Asien upphört (överdrifter och lögner är Trumps melodi) och att USA i sin egoism köpt upp all Coronamedicin i världen så att vi andra står hjälplösa inför en eventuell andra smittvåg (orsakad av USA förstås) bara för att de inte kan hantera situationen.

  Irwin Horsman

  Frågan är väl vem det hjälper? Om det är någon gång världen behöver gå samman för att bekämpa smittan så är det ju nu. Tror inte europeiska ledare har något att vinna på att skylla något av vår egen situation på Trump. Vi står mitt i en kris som måste hanteras och människoliv måste räddas, oavsett vem som är skyldig till vad. Sådana diskussioner får man ta när allt är över. 

  Lotta Ilona Häyrynen
 • I Sverige har Tegnell och co fått stort förtroende av våra politiker som låtit experterna sätta agendan. Hur ser det ut för Anthony Fauci? Följer man hans råd eller kör Trump sitt eget race?

  Mads

  Fauci och de amerikanska smittskyddsrådgivarna har inte samma mandat som Folkhälsomyndigheten i Sverige, och Trump är ju känd för att köra sitt eget race oavsett hur verkligheten ser ut. Bakom kulisserna lär Fauci ändå ha haft en del inflytande över vissa saker, men långt ifrån tillräckligt. Sedan behöver man komma ihåg att USA är en federation med delstater. Dte skapar helt andra förutsättningar för nationella myndigheter att verka än i Sverige, även om det har varit tufft och förvirrat mellan Folkhälsomyndigheten och alla regioner och kommuner även hemma i Sverige. 

  Lotta Ilona Häyrynen
 • Trump o hans gelikar sitter troligen med massa pengar investerade i aktier o i Trumps fall i hotell. Att han hela tiden gapat om att öppna ekonomin är bara i eget intresse. Märkligt att inte han blir pressad om just det i intervjuer etc?

  Iris

  Hej Iris. Du har helt rätt i att många ekonomiska intressen finns med i det amerikanska spelet, även Trumps egna. Det dyker upp på både pressträffar och i amerikansk debatt, men jag tror det helt enkelt är så att Trump vägrar svara på några seriösa och tuffa frågor. Allt sådant är ju "fake news" enligt presidenten. 

  Lotta Ilona Häyrynen

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu anklagar Biden öppet Donald Trump för rasism

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

John Oliver

Coronaviruset

Joe Biden

Donald Trump

Amerikansk politik

USA

Trumps USA