Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Trumps USA går under i dumhet

Massarbetslöshet och coronapandemi utom kontroll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Coronasmittan härjar nu fritt i Donald Trumps USA enligt ledande smittskyddsexperter. Det mänskliga priset blir högt.

Coronasmittan härjar nu fritt i Donald Trumps USA enligt ledande smittskyddsexperter. Det mänskliga priset blir högt.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

De senaste dagarna har en graf spridits på sociala medier. Den visar coronasmittans utveckling i USA.

Det tog tid före Trumpadministrationen tog smittan på allvar, varför kurvan först pekar rakt uppåt. Efter att landet stängdes ned i mars kan man se den mattas av. Fram tills för några veckor sedan.

Nu pekar den blå linjen lika rakt upp som under pandemins inledande månad.

Explosionsartad smitta

Smittskyddsexperten Anthony Fauci, som också rådgivit Trump om coronan, säger nu att pandemin är utom kontroll. I delstater som Kalifornien, Texas och Arizona har smittan exploderat. Fauci menar att man snart kan få se så många som 100 000 nya smittade per dag.

På smittan, dödligheten och intensivvårdsplatserna som tar slut ligger den ekonomiska krisen. Rekordmånga amerikaner är arbetslösa. Om insatserna för vanliga människor inte ökar riskerar miljontals att vräkas från sina hem.

Det är inte frågor som kan vänta. För att citera talkshowvärden John Oliver i måndags: "Rent is due on wednesday!", hyran ska betalas på onsdag. Det var igår.

Trump själv försöker låtsas som att det regnar. I samband med Faucis uttalanden för kongressen riktade presidenten än en gång fingret mot Kina, som han ger skulden för hela pandemin och dess skadeverkningar på USA. Det går knappt att föreställa sig att någon annan politisk ledare skulle försöka sig på något liknande samtidigt som det egna landet är i fritt fall.

Black Lives Matter som syndabock

Strategin lär inte hålla länge, och när den spikraka kurvan väl landat hos Trump och hans allierade lär blicken riktas mot Black Lives Matter-rörelsen, som samlat till stora protester runt om i USA.

Trump har redan hetsat mot demonstrationerna och spridit konspirationer om "ANTIFA" och våldsbejakande. De så kallade oroligheterna har blivit Trumps sista vapen i valrörelsen. En fullständigt orimlig, men för Trump passande, hållning vore att knyta BLM-rörelsen också till smittspridningen.

Men ansvaret är hans eget och ingen annans.

Om någon, ofta mot delstaternas egna viljor, hetsat på att USA ska öppna igen så är det presidenten. Och själv åtminstone försöker han samla miljonpublik till sin pågående valturné. Antagligen förgäves, och med smitta som följd. Allt mer talar för att Joe Biden vinner presidentvalet i höst. I sådana fall blir det en tidigare stormakt i spillror han tar över.

I grafen som sprids på sociala medier har USA:s två smittopeakar fått namn. Den första heter naivitet. Den som landet nu står i heter dumhet.

Något annat arv kommer Donald Trump inte lämna efter sig. Och det mänskliga priset för hans mandatperiod i Vita Huset kan bli högre än någon annan presidents.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu anklagar Biden öppet Donald Trump för rasism

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

John Oliver

Coronaviruset

Joe Biden

Donald Trump

Amerikansk politik

USA

Trumps USA