Fel att strejka för klimatet, Greta Thunberg

Klimatet är en inte konflikt om löner och avtal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg vill att vi strejkar nästa fredag
Greta Thunberg vill att vi strejkar nästa fredag

På lördag samlas världens ledare till ett FN-toppmöte om klimatet och FN:s generalsekreterare António Guterres hoppas att konkreta beslut för att minska växthusgasutsläppen ska tas.

Facken säger nej

Redan i morgon inleds en världsomspännande aktionsvecka där Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet är modellen. Thunberg och organisationen Fridays for Future har också uppmanat världens fackliga organisationer att delta i en storstrejk nästa fredag. I Sverige har man fått kalla handen av LO, Saco och TCO. Medlemmar och förtroendevalda uppmanas att delta i klimatmanifestationer, men någon strejk blir det inte. Inte så konstigt, eftersom en strejk på arbetsmarknaden trots allt är något annat än det Greta Thunberg och andra ungdomar ägnar sig åt.

En strejk betyder att anställda slutar arbeta som en påtryckning i förhandlingar om lön och villkor med arbetsgivare. Innan en facklig organisation kan ta ut sina medlemmar i en strejk måste arbetsgivarna förvarnas, varslas. Det är en förvarning om vad som kommer att hända om man inte kommer överens. Samtidigt måste också statliga Medlingsinstitutet informeras eftersom de har en skyldighet att tillsätta medlare i arbetsmarknadskonflikter.

Och klimatet är, trots allt, inte en traditionell arbetsmarknadskonflikt. Klimatfrågan kan inte lösas genom en uppgörelse mellan exempelvis fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Almega, helt enkelt eftersom arbetsgivarna inte ensamma kan gå strejkkraven till mötes.

Signal politikerna förstår

Det är klart att om landets alla bussar stannade och folk slutade arbeta i butiker och på byggarbetsplatser för klimatets skull så skulle det vara en signal till politikerna. Men vill man ge politikerna en signal de verkligen uppfattar så gör man det bättre i vallokalen och i politiska manifestationer.

Att ändå uppmana arbetstagarnas organisationer att delta i en klimatstrejk sätter fingret på något centralt i klimatfrågan: problemets rot är vad vi producerar, och varför.

De stora svenska facken kommer inte att strejka för klimatet. Men de behövs i arbetet för att rädda planeten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.