Mejla

Susanna Kierkegaard

Putins ålderskris kan bli världens problem

Demonstrationer i Moskva är bara början

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

President Vladimir Putin måste avgå 2024, enligt reglerna i den ryska konstitutionen.
President Vladimir Putin måste avgå 2024, enligt reglerna i den ryska konstitutionen.

LEDARE

Makten i Moskva tar inga risker längre. De senaste veckorna har protester samlat tusentals människor i den ryska huvudstaden. Alla har slagits ned snabbt. I lördags arresterades över 600 demonstranter och polisen mötte protester med batonger.

Oppositionen trycks tillbaka

I höst är det lokalval i Moskva. De oppositionspolitiker som velat ställa upp diskvalificeras, med motiveringen att de skulle ha förfalskat namnunderskrifterna som krävs för att få kandidera. Detta väcker starka reaktioner hos demonstranterna.

Att oppositionen inte ens tillåts ställa upp i valen är något nytt. Tidigare år har de oftast fått vara med, även om de alltid förlorat. Den ryska regimens nya hårdhandskar kan ha flera förklaringar.

Putins utmaningar

För det första är president Vladimir Putin antagligen stressad. Hans popularitet hos befolkningen har sjunkit. Ekonomin hankar sig fram. Häromdagen meddelade USA:s regering att man tänker införa fler sanktioner mot Ryssland, för att man inte tycker att regimen har vidtagit tillräckliga åtgärder efter förgiftningen av den före detta spionen Sergei Skripal i Storbritannien 2018.

För det andra börjar Putin bli gammal. Den nuvarande mandatperioden som president är hans andra i rad, vilket betyder att han enligt konstitutionen måste avgå och bytas ut efter presidentvalet 2024. Risken för interna maktkamper är därmed stor.

Kan använda Vitryssland

Men Putin är inte den som ger upp makten utan strid. Rysslands närmare relation med Vitryssland skulle kunna få stor betydelse om ett par år. Vitrysslands regering är i full fart med att ta fram en strategi för djupare integration av länderna. Planen ska vara klar till november 2019 och redo att implementeras till mitten av 2020-talet, alltså omkring tiden för det ryska presidentvalet. Analytiker spekulerar redan i huruvida Putin faktiskt planerar att bli president i Vitryssland och i praktiken slå ihop de två länderna, för att behålla greppet om hela Ryssland.

Resten av världen bör titta på med oro. Putins svalnande popularitet kan få internationella konsekvenser. Hans senaste stora uppsving i opinionen kom efter annekteringen av Krimhalvön. Blir presidenten desperat kan liknande saker hända igen.

Har vi otur får vi bevittna världens farligaste ålderskris.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är homofoberna åtminstone skamsna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysk politik

Moskva

Vladimir Putin

Krimhalvön

Ryssland