ÅSIKT

Bodström uppträder som en bilmålvakt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436
LEDARE

Skandalen i kölvattnet av Svenska Dagbladets granskning av pensionsbolaget Allra fortsätter. Det har handlat om svårförklarade affärer och aggressiva säljmetoder. I veckan kunde Ekot dessutom berätta att företaget betalat ett finansbolag med kopplingar till Allras ledning överpriser.

Som om inte det vore nog, i förra veckan stoppade ägarna tydligen försöken att reda ut hela affären.

Pensionsmyndigheten har köpstoppat bolagets PPM-fonder.

Den planerade börsintroduktionen är lagd på is, och nu kommer kraven på en brottsutredning.

Skumma affärer

Framtiden får utvisa om Allras affärer ska sättas på kontot för inkompetens, nonchalans eller rent av bedrägeri. Men en sak vet vi. Den namnkunniga styrelse som rekryterades för att leda Allras väg till börsen tänker inte ta ansvar.

Bolagets ordförande, den tidigare Svenskt Näringslivsdirektören Ebba Lindsö, hoppade av redan för en månad sedan. Hon säger att hon inte viste vilket bolag hon tog sig an. “En bristande bild av företagets historik” var visst den formulering hon använde i Ekot.

Också den tidigare socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström lämnade bolaget när frågorna började komma. Sedan har den ena tungviktaren efter den andra lämnat styrelsen.

Bilmålvakter

Det är som om Allras styrelse bestått av skånska bilmålvakter som inget förstår och som inte vill ta något ansvar när parkeringsböterna börjar trilla in. Skillnaden är att Lindsö, Bodström och de andra tillhör samhällets elit, och att deras namn kan ha fått någon att tänka på seriös affärsverksamhet.

I aktiebolagslagen råder det ingen tvekan om vad en styrelse ska göra. “Styrelsen svarar för bolagets organisation och förvaltningen av bolagets tillgångar” står det. Rimligen betyder det att företaget ska skötas så att de blivande pensionärerna gynnas.

Just det är oklart när det gäller Allra, men i stället för att svara eller agera väljer alltså styrelsen bestående av några av landets mest betrodda näringslivspersoner att smita.

Skärpt kontroll

Finansmarknadsminister Per Bolund lovar att kontrollen av PPM-systemet ska skärpas. Det lär behövas.

Den tidigare moderatpolitikern Gunnar Axén har fått det otacksamma uppdraget att ta över ordförandeklubban i Allra. Han säger att folk kan få sparken.

Vill Axén att spararna ska återvinna något förtroende för hans bolag är det antagligen det minsta som måste hända.

Kvar blir frågan hur Lindsö och Bodström ska vinna tillbaka något förtroende? Vad är deras namn värda nästa gång de ska borga för anständighet och seriösa affärsmodeller?

Vem litar på en före detta arbetsgivardirektör och en före detta minister som uppträder som om de vore skånska bilmålvakter?

ARTIKELN HANDLAR OM