Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Högerns oro är ett spel för gallerierna

Finns ingen genuin konflikt om ersättningsfrågan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Görs det nedstängningar kommer det garanterat ges stöd", sa socialminister Lena Hallengren under riksdagsdebatten.
"Görs det nedstängningar kommer det garanterat ges stöd", sa socialminister Lena Hallengren under riksdagsdebatten.

LEDARE

Saktfärdighet och dålig framförhållning var oppositionens främsta kritik mot regeringen inför att den tillfälliga pandemilagen klubbades igenom under fredagen. Det slogs fast från höger till vänster att det tagit för lång tid att komma igång med en lagstiftning av den här kalibern.

Och med tanke på hur kort tid remissinstanserna fick på sig - bara två veckor - att ta ställning till det som i praktiken är ett verktyg för regeringen att införa en "lockdown" måste man säga att de har en poäng i det.

... det handlar om en symbolfråga för de borgerliga snarare än en genuin oro över att ersättning ska utebli.

Även om pandemilagen inte öppnar för en så bred nedstängning som vi sett i många andra länder kommer Stefan Löfven att kunna göra stora inskränkningar i den privata sfären. När man lägger grunden för en sådan lag ska man inte ha bråttom.

Stöd garanteras

Men imorgon träder den i kraft vilket väcker nya frågor. En av dem är den om ersättning till företag eller anställda som drabbas ekonomiskt av en smittskyddsåtgärd. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ägnar sig åt ett spel för gallerierna när de ojar sig över att det inte skrivs in i lagen.

Regeringen är tydlig på den här punkten.

"Görs det nedstängningar kommer det garanterat ges stöd", sa socialminister Lena Hallengren under riksdagsdebatten.

Passar inte i lagen

Det har också riksdagen kommit överens om. I mitten av december gjordes ett tillkännagivande till regeringen där samtliga partier ställde sig bakom att de verksamheter som drabbas av eventuella smittskyddsåtgärder ska kompenseras, vilket skulle komma till uttryck i lagen. Det tyckte alltså även regeringspartierna.

Men vid närmare eftertanke har det visat sig att det inte är lämpligt att skriva in det i en så brett utformad lag. Frågan om kompensation ska istället hanteras inför varje enskild åtgärd.

Borgerlig symbolfråga

Det finns alltså ingen konflikt i frågan om de som drabbas ekonomiskt av lagen ska kompenseras för det, även om högerpartierna verkar vilja få det att framstå så. Däremot bråkar man om var det ska komma till uttryck, vilket gör det tydligt att det handlar om en symbolfråga för de borgerliga snarare än en genuin oro över att ersättning ska utebli.

Att de har ett sådant fokus på hur just näringsidkare drabbas förstärker den bilden. Om de hade varit lika bekymrade för hur det kommer att bli för butiksbiträdet som hankar sig fram med en timanställning skulle det kanske gå att ta på större allvar.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter mellandagsrean blir det nog lockdown

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Hallengren

Moderaterna

Liberalerna

Kristdemokraterna

Centerpartiet

Regeringen

Stefan Löfven