Mejla

Ingvar Persson

Talmansrundorna blir inga mysträffar

Återstår att se om beslutet är det rätta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ett extraval skulle inte vara bra för Sverige. Väljarna förväntar sig att de som valdes för tre år sedan också ska ta ansvar och lösa sina motsättningar under det år som återstår till nästa val.

Så kan kärnan i Stefan Löfvens budskap när han igår lämnade in sin avskedsansökan sammanfattas. Han beskriver det själv som det svåraste politiska beslut han har fattat. Nu ligger bollen hos talman Andreas Norlén. Talmansrundor väntar, precis som efter valet 2018.

Då fanns, i alla fall till en början, nästan en uppsluppen stämning kring processen. Småkakor och små statsvetenskapliga föreläsningar på östgötska av talmannen.

Krisen är ett misslyckande

Det som ligger framför oss blir något annat. Regeringskrisen är ett misslyckande, och ingen som lyssnade på Löfven igår kunde missa att den har skapat sår som kommer att ta lång tid att läka.

I dag kan ingen svara på hur processen kommer att sluta. Som Aftonbladets ledarsida tidigare har skrivit är den parlamentariska situationen mycket svår.

Efter Liberalernas beslut att ansluta sig till Moderaternas och Sverigedemokraternas block är det svårt att se hur en ny regering under Stefan Löfven ska kunna få igenom sin budget. Samtidigt finns det sannolikt fortfarande en majoritet som inte vill ha Ulf Kristersson som statsminister.

Löfven kan möjligen bli vald, men det är osäkert om han kan regera. Kristersson skulle kanske kunna regera, men han kan sannolikt inte bli vald.

Gamla låsningar

Allt det där talade egentligen för att Stefan Löfven skulle ha utlyst ett extraval igår. Låsningarna i svensk politik uppstod inte för en och en halv vecka sedan. De har funnits där sedan det senaste valet.

Dessutom är det politiska landskapet ett annat än för tre år sedan. Då lovade Ulf Kristersson Hedi Fried att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu bygger hans regeringsaspirationer helt på Jimmie Åkessons stöd.

Också det är ett rimligt skäl att låta väljarna säga sin mening.

För Stefan Löfven vägde dock annat tyngre. Ett extraval skulle mycket väl kunna sluta i att osäkerheten fortsatte. Och i stället för att ta itu med landets problem skulle svenska politiker tvingas ägna sig åt att driva valrörelse mitt i en pandemi.

Löfven ville inte ha det på sitt samvete och hoppas istället på en lösning i riksdagen. Om det visar sig bli ett klokt beslut och det som är bäst för Sverige återstår att se.


I går lämnade Stefan Löfven in regeringens avskedsansökan. Nu blir det talmannens och riksdagens uppgift att ge landet en ledning. ”Det bästa för landet” resonerade den avgående statsministern. Samtidigt är mandatfördelningen precis den samma som efter valet 2018, och som vid misstroendeomröstningen för en vecka sedan.

Hur kommer det att gå, och är det rätt av Löfven att inte utlysa ett extra val?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven kan nog bli vald men får svårt att regera

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Regeringskrisen

Stefan Löfven

Andreas Norlén