ÅSIKT

Schysta villkor för företagen också

Foto: Björn Lindahl
Att svensk borgerlighet tar så lätt på frågan om ordning på arbetsmarknaden är konstigt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det måste vara ordning och reda på arbetsmarknaden för att människor inte ska utnyttjas. Men regler och avtal måste också följas för att seriösa företag ska ha en chans att konkurrera på lika villkor.

Svenska Dagbladet har i ett antal artiklar berättat om fusket i åkeribranschen. Nu har också Skatteverket tittat närmare på några av företagen. Framför allt gäller det svenska åkerier som anlitar chaufförer från andra länder eller utländska bemanningsföretag.

Det gäller bland annat ett företag där privata sportbilar köpts och leasats för firmans pengar.

44 miljoner kronor

Den senaste granskningen har avslöjat bemanningsföretag utan anställda, oriktiga fakturor och massor av oredovisad arbetskraft. Totalt har bara den här granskningen av bara den här branschen resulterat i skattekrav på 44 miljoner kronor. Och kontrollen av ett tusental chaufförer fortsätter.

Inget av det där är kanske överraskande. Men det är konstigt att svensk borgerlighet tar så lätt på frågan om ordning och reda på arbetsmarknaden. Vi har sett det i höst när Anna Kinberg Batra och de andra borgerliga riksdagspolitikerna med stöd av Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson satte stopp för nya upphandlingsregler.

Schysta villkor för företag

Reglerna handlade om anställningsvillkor och lön, men egentligen lika mycket om schysta villkor för de företag som ska försöka konkurrera om offentliga uppdrag.

Annars riskerar det att gå som med åkeribranschen. Det är klart att ett företag som betalar sin skatt och ger de anställda lön enligt avtal får svårt om konkurrenterna låter bilarna köras av underbetalda anställda och dessutom struntar i att betala sin skatt.

För en borgerlighet som vill stå på företagens sida borde det vara svårt att acceptera.

Läs också