ÅSIKT

Reinfeldt spred dålig stämning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl
Det skulle bli en fest för borgerlig enighet, men sprickorna i alliansen går inte att dölja.
LEDARE

Någon på den borgerliga alliansens gemensamma kansli har haft otur. Det kan inte ha varit meningen att gårdagens firande av borgerlig sammanhållning skulle ramas in av de senaste veckornas fadersmord på Fredrik Reinfeldt.

Tanken var ju att skriva en historia om gemensamma prövningar och segrar för svensk borgerlighet. Respektingivande veteraner, läs Bengt Westerberg och Maud Olofsson, skulle tillsammans med dagens borgerliga partiledare hylla det som gjorts och sikta mot framtiden.

Oundviklighet

Så har Socialdemokratin har alltid använt sin historia för att skapa en stämning av oundviklighet kring partiets maktutövning.

Nu har svensk borgerlighet regerat landet vid tre tillfällen sedan mitten på 1970-talet, och visst har det satt spår.

­— Sverige är helt förändrat, sa Anna Kinberg Batra och menade till exempel det fria skolvalet.

— Det som slår mig är behovet av att försvara de förändringar som har skett, sa Annie Lööf och pratade om skattesänkningar från 1976 och framåt.

Perfekt kombination

En perfekt kombination av tradition och förnyelse, om det inte hade varit för en person. Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt är Alliansens skapare. Han är också den borgerliga politiker som sedan demokratins genombrott varit statsminister under längst tid.

Dessutom är ha just nu ifrågasatt av nära medarbetare och gamla vänner. Det är, har vi fått veta av bland andra Anders Borg, Reinfeldts fel att den borgerliga regeringen inte skärpte migrationspolitiken mycket tidigare. Och det är svårt att inte tolka Kinberg Batras nya ton som ett avståndstagande från Fredrik Reinfeldt.

Och så stod han ändå där i går, och talade om en öppen värd och att hålla huvudet högt för sina värderingar. Snacka om att sprida dålig stämning. Och snacka om att förstöra den planerade festen.

ARTIKELN HANDLAR OM