Kristersson börjar se makten som självklar
Ingen kan se så bekväm ut i ett regeringsplan
Om exakt två år, 13 september 2026, är det val i Sverige. Då kan Tidöpartierna störtas.
På grund av Ulf Kristerssons dåliga opinionssiffror har många till vänster börjat ta ut detta i förskott. Men kommer det att bli så?
Det är inte alls självklart.
Sedan den nya regeringsformen kom 1974 har Sverige bytt block vid makten sju gånger. Bara vid ett tillfälle, Carl Bildts regering mellan 1991 till 1994, har ett nytt styre misslyckats med att bli omvalda i varje fall en gång.
Det normala är alltså att regeringar i Sverige blir omvalda.
Och Carl Bildts regering var unikt misslyckad. På bara tre år lyckades han fördubbla statsskulden, tredubbla arbetslösheten och fyrdubbla budgetunderskottet.
Resultatet av Carl Bildts regeringstid blev den 90-talskris som nästan helt sänkte Sveriges ekonomi. Och som högern sedan dess ägnat trettio år åt att försöka förklara bort.
I dag är läget ett annat.
De första två åren av Ulf Kristerssons regering har inte gått bra. Svensk ekonomi stapplar fram, över tio års reallöneökningar har raderats ut av inflationen och vår krona är en skräpvaluta. Arbetslösheten ligger omkring 8 procent, på nivåer som tidigare kallades ”massarbetslöshet” och särskilt sjukvården går igenom en fasansfullt stålbad med underskott på osannolika 24 miljarder i år.
Men det politiska minnet är kort. Valet om två år kommer att handla om framtiden. Då är oppositionen svaret skyldiga om vad de vill göra, och vilket som blir deras regeringsalternativ.
Några svar har ännu inte synts till.
I vår, mellan 28 maj och 1 juni har Socialdemokraterna partikongress på Svenska mässan i Göteborg. Tills dess behöver det största oppositionspartiet ta fram ett svar på varför väljarna återigen ska välja Magdalena Andersson till statsminister.
Ett bättre svar alltså – än den keps med texten ”MAGDA” som verkar ha varit valbudskapet förra gången.
Det krävs genomarbetade politiska reformer och ett väl övat samarbete med övriga oppositionspartier för att detta ska lyckas. Det kan fortfarande lyckas, men då måste oppositionen börja göra sin hemläxa snart.
För sanningen är att Ulf Kristersson har börjat se makten som självklar. Ingen kan se lika bekväm ut i ett regeringsplan. Ingen kan tacka nej till intervjuer med samma självklarhet. Eller vifta undan frågor.
När riksdagen öppnade i tisdags kändes det i luften, Moderaterna ser sig som det naturliga regeringspartiet.
Precis den villfarelsen är oppositionens största tillgång. Om de klarar att utnyttja den.
***
Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu
Tack för dagens chatt :-)
Ja vad vågar S egentligen? Hur ser du till exempel på att S schabblar bort frågan om arbetstidsförkortning med ett "tummetott" förslag?
Fredrik RosengrenJag hoppas att de inte sjabblar bort den på kongressen utan att de faktiskt vågar fatta beslut om en riktig reform.
Anders Lindberg13 sept09.12Tyvärr ser vi samma tendenser som i USA. Ett högerblock som helst inte vill ha val och som bara satsar pengar på de som redan har. Och fanatiska väljare som tror oppositionen är döden för Sverige som land. Tragiskt. Fattar inte att någon vill rösta på Ulf som inte gjort något för Sverige på två år.
JonasTyvärr lånar de ju mycket av retoriken från USA också.
Anders Lindberg13 sept09.11Hej Anders, Vi har en helt handlingsförlamad regering. De sitter på händerna i alla viktiga frågor. Bostadspolitiken, skola vård omsorg, kriminalitetens rotorsaker. Internationell solidaritet och riktig utrikespolitik är ett minne blott. Nu måste sossarna ställa Kristersson till svars. Släpp pajasen Åkesson. Sverige går en dyster framtid till mötes om inte S blir tydliga i kritiken av denna kristna tok-höger.
Anders ADet behövs en mer aktiv oppositionspolitik, så är det.
Anders Lindberg13 sept09.10Jag gillar kopplingen flygplan och störtas! Mer sånt!
Göran KAlltså, tolka det inte bokstavligt.
Det är bildspråk :-)
Anders Lindberg13 sept09.10