Mejla

Eva Franchell

Män utnyttjar sin makt och pratar för mycket

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Under ett par veckor har vi nu bockat av en kändis om dagen. Det har mestadels handlat om mediemän som misstänkts för våldtäkter och sexuella trakasserier.

Nu tror väl ingen att våldtäktsmän flockas på just tidningar och tv-kanaler. Problemet är nog större än så. Sju av tio kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier, visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Flest trakasserier äger rum på krogen eller på fester där okända män ofredar kvinnor. En annan vanlig plats är på jobbet där chefer eller kolleger uppträder kränkande. Det är framför allt unga kvinnor som drabbas och det känns givetvis extra plågsamt. För dem borde sexualiteten bara bestå av positiva erfarenheter.

Dominerar på mötet

Men problemen stannar inte där.

För med samma lätthet som en man kan ta på en kvinna, tar han också hennes lön, hennes karriärmöjligheter och en del av hennes luftrum. Visste ni att det finns en app som mäter hur mycket mer män pratar? Det är en grupp manliga forskare på Göteborgs universitet som byggt den väl medvetna om att män brukar dominera på sammanträden. Man knappar in hur många män respektive kvinnor som ska delta i mötet och sedan lägger man mobilen på bordet.

Om vi till exempel skulle lägga den på Aftonbladets ledarmöten skulle nog den manliga stapeln rusa i höjden. Om vi la den borta på centralredaktionen likaså. Pröva själv på din arbetsplats. Appen heter ”Time to talk” och den är helt gratis.

Kvinnor behöver mer syre och de behöver mer pengar. Enligt den senaste statistiken från Medlingsinstitutet har kvinnor i snitt 88 procent av mäns lön. Löneskillnaden mellan män och kvinnor är alltså tolv procent. Räknat över hela livet tjänar männen 2,6 miljoner mer än kvinnorna och det är ju minst sagt orättvist.

Om man jämför män och kvinnor i samma yrken kvarstår också en helt oförklarlig löneskillnad på i snitt 4,5 procent. Den största oförklarade löneskillnaden – 7,2 procent – finns bland tjänstemän i privat sektor. Det vill säga på arbetsplatser som till exempel Aftonbladet, Expressen, TV4 och SVT.

Pengar och syre

När dessa lägre avlönade kvinnor så småningom blir pensionärer kommer de med automatik att få lägre pensioner än männen. Kvinnor är de födda förlorarna för trots att de är mer välutbildade än män så dominerar männen på de högre chefspositionerna. Kvinnor har mindre att säga till om, de är tystare och de belönas sämre.
Några män utnyttjar sin makt och visar den rent fysiskt. Men trakasserierna kan också vara förlöjliganden, ignorans och undanhållande av information. Män måste lära sig att lyssna på kvinnor.

Om de dessutom delar med sig av syret, pengarna och makten får vi sannlikt både bättre arbetsmiljöer och färre trakasserier.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.