Ledare

Från ett spöke till ett annat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Carl Bildt försökte i går skrämmas med kommunistspöket. På den för ämnet lämpliga anslagstavlan DN Debatt drog han på om hur farlig en Lars Ohly i regeringen skulle vara. Att borgerligheten försöker använda detta budskap i valrörelsen är logiskt – men den borde fundera en gång till innan den låter Carl Bildt föra fram det.

En utrikesminister som satt i styrelsen för ett företag som utreds för medansvar för massmord och massdeportationer i Sudan, är inte den som kan ropa högt om andras eventuella brist på trovärdighet.

Carl Bildt lämnade Lundin Oil i samband med att han blev statsråd. Kammaråklagare har nu beslutat om förundersökning. Bakgrunden är den rapport som människorättsorganisationerna i European Coalition on Oil in Sudan, nyligen publicerade.

Sudanesisk militär och milis har angripit och fördrivit civilbefolkning för att ge tillträde åt det oljekonsortium av vilket Lundin Oil var en del. De vinster som inte tillföll bolaget slussades till 70 procent in i diktaturens krigsmakt enligt New York Times. Över 10 000 människor dödades under perioden och uppemot 200 000 tvingades på flykt. Trots att detta var känt gjorde Fredrik Reinfeldt Carl Bildt till utrikesminister. Från ett multinationellt företag med blod på händerna och rakt in i arvfurstens palats.

Bildt har även suttit i styrelsen för Vostok Nafta. Ett bolag med intressen i Putins Ryssland. Lundin Group och Tenke Mining (som sedan 2007 ägs av Lundin mining) står för övrigt även på FN:s lista över företag som direkt eller indirekt bidragit till den pågående konflikten i Kongo.

Carl Bildt påstår att en rödgrön regering riskerar att skada Sveriges anseende i omvärlden. Vad tror han att han själv har gjort?

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!