Utförsäkring löser inte arbetslösheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

FÖRNYELSE ELLER INTE Stefan Löfven, Mona Sahlin och Sven-Erik Österberg – de socialdemokratiska ledarna står i kö för att försvara förändringarna i a-kassan. Det låter som ett eko av Anders Borg.
FÖRNYELSE ELLER INTE Stefan Löfven, Mona Sahlin och Sven-Erik Österberg – de socialdemokratiska ledarna står i kö för att försvara förändringarna i a-kassan. Det låter som ett eko av Anders Borg.

11 DECEMBER 2010. Socialdemokratins kris

Det tog en knapp vecka, men nu står socialdemokratiska ledare i kö för att förklara att de, precis som Mona Sahlin, anser att det är dags att lägga om synen på a-kassan. Frågan är varför, och vad Sven-Erik Österberg och Stefan Löfven egentligen försöker säga?

Det kan inte handla om att också den som har en hygglig inkomst måste ha rätt till en rimlig ersättning vid arbetslöshet. Höjda tak är okontroversiella, i alla fall i den fackliga delen av arbetarrörelsen.

Sahlin deklarerade i sitt avskedstal att a-kassan måste vara en tidsbegränsad omställningsförsäkring, ingenting annat. På den punkten säger ingen emot.

Vi fick en utsortering

Arbetslöshetsförsäkringen har alltid varit tidsbegränsad, och avsikten har varit att den ska vara en brygga till ett nytt jobb.

Problemet – för det finns ett problem – är att arbetsmarknadspolitiken ibland har handlat mer om att kvalificera sig för en ny period än om att förbereda för jobb.

Den borgerliga regeringen valdes på löftet att ändra på den saken, och det löftet har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hållit. I stället för rundgång har vi fått utsortering.

Ovärdigt och ineffektivt

På ett år har antalet långtidsarbetslösa som gratisarbetar i det som kallas jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 mer än fördubblats. I dag handlar det om 24?000 människor.

Det är ovärdigt, och det är ineffektivt.

”Arbetsmarknadsläget ljusnar”, utbrast Arbetsförmedlingen häromdagen. Om prognoserna slår in skapas 100?000 nya jobb de närmaste åren.

Det är dock inte hela sanningen. Samma prognos visar också att många arbetslösa kommer att ha det svårt, också när jobben blir fler. Långtidsarbetslösheten kommer att bita sig fast, samtidigt som det riskerar att bli brist på arbetskraft. Det är utmaningen för en riktig jobb­politik.

Regeringen försöker svälta ut de arbetslösa, men gör ingen rustad att ta de jobb som kommer.

Ett eko av Anders Borg

Svaret kan bara vara en massiv satsning på aktiv arbetsmarknadspolitik. Utbildningsinsatser av hög kvalitet, individuella anställningsstöd och ett kraftfullt stöd av professionella arbetsförmedlare. Kanske till och med ett nytt kunskapslyft.

För socialdemokratin borde det vara utgångspunkten, förnyelse eller inte.

Men det är inte detta Mona Sahlin, Sven-Erik Österberg eller Stefan Löfven pratar om. De pratar om att arbetslösa minsann inte ska räkna med att få behålla a-kassan.Det är kanske inte avsikten, men det låter som ett eko av Anders Borg. Vem behöver en sådan socialdemokrati?

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.