Ett ja kommer att avveckla C

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

tvärtomspråk Sverige har länge kämpat mot valjakt men nu vill Andreas Carlgren tillåta jakt på val. Han vill också minska biltrafiken – trots att han säger ja till en motorled. Och han värnar för Östersjön men låter Gazprom bygga gasledning.
tvärtomspråk Sverige har länge kämpat mot valjakt men nu vill Andreas Carlgren tillåta jakt på val. Han vill också minska biltrafiken – trots att han säger ja till en motorled. Och han värnar för Östersjön men låter Gazprom bygga gasledning.

16 Juni 2010. Centerpartiet

Utvecklingsoptimistisk. Så beskriver Centerpartiet sin miljöpolitik i valrörelsen.

Nog är det en slags optimism att rösta ja till kärnkraft för att sedan tro att det inte blir några nya reaktorer. Centerpartisterna hävdar att det inte blir någon ny kärnkraft trots att kraftbolagen säger att de vill satsa.

Driver frågan om valjakt

Centerns miljöminister Andreas Carlgren driver samma optimistiska linje i andra miljöfrågor. Valjakten är ett exempel.

Under flera decennier har Sverige ­aktivt kämpat mot jakt på val. På Internationella valfångstkommissionens (IWF) möte som inleds i marockanska Agadir på måndag kommer Sverige därför att ­säga – ja till valjakt.

Andreas Carlgren skriver i ett pressmeddelande att han vill minska valjakten och menar att det är därför han vill tillåta jakt. Kärnkraftslogik eller centerpartistisk utvecklingsoptimism, resultatet blir jakt på hotade arter.

Tro inte att Andreas Carlgren går på någon kompromisslinje i EU. Han driver frågan om valjakt i strid mot övriga EU. Sverige har bara sällskap av Danmark som med sina band till Grönland vill tillåta jakten, resten av EU är tvärt emot.

Sverige sluter inte upp

I Agadir kommer Sverige att få sällskap av länder som Norge, Island och Japan, det vill säga de få länder som fortfarande ägnar sig åt valjakt.

På hemmaplan har Andreas Carlgren och Centerpartiet utvecklat en liknande varglogik. Vargen är hotad, alltså tillåter man jakt på varg.

I klimatfrågan vill EU-kommissionen gå vidare och siktar på en utsläppsminskning av koldioxid på 30 procent, många länder sluter upp men uppenbarligen ­inte Sverige. Enligt Centerlogiken ska väl Sverige gasa först för att klara utsläppsminskningarna.

De röstar mot miljön

Andreas Carlgren vill minska biltrafiken, alltså säger han ja till Sveriges största motorled. Han vill värna Östersjön, alltså låter han Gazprom dra en gasledning genom det känsliga innanhavet.

I fyra år har Centerpartiet röstat mot miljön. I dag hålls den avslutande partiledardebatten innan riksdagen stänger för val. Andreas Carlgren har några få möjligheter kvar att göra en insats. Han kan säga nej till kommersiell valjakt på måndag och han kan uppmana sina partikamrater att rösta nej vid morgon­dagens kärnkraftsomröstning.

Ett ja avvecklar nämligen inte kärnkraften, det avvecklar bara Centerpartiet. För vem vill rösta på ett parti som i optimistisk yra tror att ett ja i själva verket betyder ett nej?

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.