Borg betonghånar Tommy Waidelich

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Ni socialdemokrater vill höja skatten för alla som sätter sig i bilen och kör till jobbet’, dundrade finansministern.”

Hög Svansföring Anders Borg missade inte en chans att försöka trycka dit Tommy Waidelich i gårdagens budgetdebatt.
Hög Svansföring Anders Borg missade inte en chans att försöka trycka dit Tommy Waidelich i gårdagens budgetdebatt.

Socialdemokraternas nya ekonomiska ­talesperson Tommy Waidelich må se blyg, glad och bortkommen ut, men han har onekligen en märklig effekt på Anders Borg.

Waidelich verkar inte ha något behov av att bevisa att han är den smartaste ­killen i rummen (få skulle heller ta ­honom för det) men han har en mycket mer ­resonerande stil än Thomas Östros och den plötsliga frånvaron av national­ekonomisk machotävling i riksdagen verkar göra Anders Borg förvirrad.

Finansministern brukar i vanliga fall hänvisa till ekonomiska modeller och ­nationalekonomiska farbröder. Det sistnämnde må ha blivit svårare: de nationalekonomiska farbröderna kritiserar nuförtiden mest Borgs politik. Men ändå. Finansministern är ekonom och brukar bete sig som en sådan. Så inte i gårdagens budgetdebatt.

Socialdemokrater är ”betonghäckar” som vill ”rulla Sverige tillbaka till 70-­talet”, stormade Borg mot en stackars Waidelich som mest tyckte att: massvis med människor är arbetslösa samtidigt som företagen inte lyckas hitta kompetent personal. Borde man inte göra något åt det? ”Ni socialdemokrater vill höja skatten för alla som sätter sig i bilen och kör till jobbet”, dundrade finansministern. Nej det vill vi inte alls, försökte ­Waidelich men då hörde finansministern ”mullret från cementhäckarnas redskap”. Vad nu det betyder.

Saknar efterkrisprogram

Vad som är Borgs egna redskap står däremot klart sedan länge: skattesänkningar, skattesänkningar, skattesänkningar. Regeringen inför ett femte jobbskatte­avdrag och flaggar för ett sjätte. Kostnad: mellan 12 och 20 miljarder. Sjukförsäkringen och järnvägen får knappt två miljarder. Och ingen kan köpa räls eller en fungerande sjukförsäkring ensam. Hur många hundralappar vi än får i sänkt skatt.

Regeringen saknar ett efterkris­program säger Waidelich och det är sant. Sveriges ekonomi går bra men Konjukturinstitutet talar ändå inte om högkonjuktur trots tillväxten, eftersom ­arbetslösheten är så hög.

Skyhög arbetslöshet

Regeringens recept är mer av samma: de som tjänar över cirka 35?000 ska få ­ytterligare 600 kronor i månaden, då kommer det skapas jobb. Eftersom det kommer löna sig ännu bättre att ha jobb. Så de arbetslösa har alla incitament i världen att stå där i kö och söka jobb de inte kan få – eftersom de saknar de kunskaper som efterfrågas.

Skyhög arbetslöshet existerar ­parallellt med att företagen skriker efter kompetens. Det är ett enormt problem för svensk ekonomi som även Svenskt näringsliv har pekat på. Frågan är om ­finansministern tycker att också de är ­betonghäckar som ”vill rulla Sverige tillbaka till 70-talet”

Katrine Kielos

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.