ÅSIKT

DAGS ATT GÅ VIDARE

Foto: känner inga gränser Tjernobyl visade oss att riskerna med kärnkraften är gränslösa. Nu måste vi diskutera en grön omställning. OBS! Bilden är ett montage!
LEDARE

27 APRIL 2011. Kärnkraften

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med ett barn i sandlådan och det andra i magen är det klart att ångesten ökade den där vårdagen 1986. Förhöjd radioaktivitet uppmättes längs Sveriges kust.

Till en början trodde personalen på Forsmarks kärnkraftverk att det var där man fått ett läckage. Men snart visade det sig att radioaktiviteten kom från öster. Det var den fjärde reaktorn vid Tjernobyl i Ukraina som havererat. Där blev katastrofen också total. Oskyddade brandmän gjorde heroiska insatser medan de gick mot en säker död.

Med vindarna spreds det radioaktiva molnet in över Sverige och delar av Europa. Ett 200 000 kvadratmeter stort område smittades med cesium-137.

Rädslan kan inte avfärdas

Här hemma spred sig oron, vågade man äta svamp, ren, älg? Svenskarna som alltid varit så duktiga på att utnyttja skogens skafferi gick nu till Konsum och köpte konserverad barnmat. Ingen ska komma och avfärda den rädslan som känsloargument i kärnkraftsdebatten.

Reproduktionen är ett lands framtid.

Just nu är det Japans framtid som är i fara, inte bara på grund av börsfall och energibrist, utan därför att nästa generation kan ha tagit skada av utsläppen från Fukushima.

Björklund omodern

Kärnkraften är en farlig och omodern energikälla som tillhör gårdagen. De svenska reaktorerna som byggdes på 60- och 70-talen uppvisar allt fler brister. När Folkpartiledaren Jan Björklund vill ersätta dem med nya visar han bara vilken omodern politiker han egentligen är.

Katederundervisning och nya blänkande reaktorer. Han kunde lika gärna vara född på 30-talet. Han säger att den svenska kärnkraften kommer att vara säker, men hans resonemang bygger på den gamla synen på en nations gränser. Tjernobyl visade oss att riskerna snarare är gränslösa.

Sverige har alla förutsättningar att vända den insikten till fördel. Vi har redan ett högt tekniskt kunnande och med Jan Björklunds hjälp skulle kommande generationer kunna gå ut skolan som tekniska kreatörer.

Målet kan vara att Sverige ska driva och sprida utvecklingen av ny och modern energiproduktion. Det är lätt att lite slarvigt kasta in ”och så satsar vi på det förnybara”.

Ta den gröna debatten

Men var finns utmaningarna för de som föddes under Tjernobyl, den nya generationen av tekniker, ekonomer och samhällsplanerare?

Hur spar vi energi och hur vidareutvecklar vi vindkraften? Hur klarar vi industrin? När blir solenergin lönsam och hur kan produktionen av bioenergi öka utan att naturen skövlas?

Det är dags att gå vidare, att ta debatten om innehållet i den gröna omställningen och lägga ner fossilprojekt som olja och livsfarlig kärnkraft.