Ledare

Juholt måste bevisa att han menar allvar

Av: 

Katrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

nystart – på riktigt NYSTART – PÅ RIKTIGT Håkan Juholt tog upp barnfattigdom som en av Socialdemokraternas viktigaste uppgifter att ta itu med i sitt linjetal i lördags. Nu måste han komma med konkreta mål och inte bara vackra ord.
nystart – på riktigt NYSTART – PÅ RIKTIGT Håkan Juholt tog upp barnfattigdom som en av Socialdemokraternas viktigaste uppgifter att ta itu med i sitt linjetal i lördags. Nu måste han komma med konkreta mål och inte bara vackra ord.

LEDARE

”Det finns de som kan vinna val på skrämsel – det kan aldrig vi” sa Carin Jämtin, ny partisekreterare för Socialdemokraterna, i går. Och Jämtin har rätt.

Ett av socialdemokratins största problem de senaste åren har varit oviljan att förstå de nya Moderaterna.

Reinfeldt är ingen ulv i fårakläder, väljarna är inte lurade av pr-trick och varken moderater eller deras skattesänkningar äter barn. Socialdemokraterna måste sluta skrämmas med Stora Stygga Högern och börja formulera ny politik i stället.

Politik är att välja

Håkan Juholt hade en del bra ansatser i sitt linjetal i lördags. Han pekade ut barnfattigdomen som en av Socialdemokraternas största uppgifter. Och att 220 000 barn växer upp i fattigdom är en skam för Sverige. Men det återstår att se om Juholt menar allvar. I talet räknade han upp barnfattigdomen tillsammans med många andra jämlikhetsmål och politik är trots allt att välja. Annars blir det bara vackra ord.

Socialdemokraterna borde bestämma sig för att avskaffa barnfattigdomen till år 2020, men då måste man säga att detta är det jämlikhetsmål som man väljer att prioritera. Ja, klyftorna ökar på många ställen, men barnen är viktigast.

Skolan borde prioriteras

Juholt borde också bredda sitt fokus på ett mycket tydligare sätt till skolan. Resultaten i den svenska skolan har gått ner ända sedan 1990-talet. Det är inget annat än ett fullständigt nationellt misslyckande. Och skolan var den viktigaste frågan för väljarna 2010.

Till skillnad från vad Jan Björklund hävdar finns det exempel på länder som på bara några år har lyckats förbättra sina kunskapsresultat mycket kraftigt. Den gemensamma nämnaren är att de satsat på att höja lärarnas kompetens. Bra lärare är hela nyckeln, dåliga lärare förstör allt.

Som komplement till ett lönesystem som premierar undervisningsskicklighet, insatser på lärarutbildningen och högre krav på lärare, skulle Socialdemokraterna dessutom kunna titta ordentligt på mindre projekt. Som det brittiska Teach First: 500–600 toppstudenter från helt andra utbildningsprogram antogs och jobbade två år med att undervisa i problemtyngda skolor. Många toppstudenter som inte ville bli lärare för livet ville ta sig an en sådan utmaning och gick sedan vidare till andra karriärer. Utvärderingarna visade på oerhört bra resultat.

Använd energin rätt

Bestämmer sig Socialdemokraterna för att göra vad som krävs: avskaffa barnfattigdomen och vända kunskapsutvecklingen i den svenska skolan, är det just bland sådana internationellt framgångsrika åtgärder som man måste börja leta.

Det är härifrån som man måste hämta energi. Inte från att tala om för folk att den Reinfeldt som de röstat på i två val i själva verket är ond.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!