ÅSIKT

Carl Bildts döda vinkel – Afrika

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pontus ORRE
ingen afrikaresenär Carl Bildt har skött Afrika med vänsterhanden sedan han tillträdde, tar inte initiativ och reser inte i regionen. OBS: Bilden är ett montage.

avAnders Lindberg

LEDARE

Just nu pågår ett informellt utrikesministermöte för de nordiska länderna och 11 afrikanska stater på Örenäs slott utanför Landskrona.

Det är tionde gången något liknande genomförs. Carl Bildt firar med ett blogg­inlägg. Han skriver:

”Som utrikesminister har jag ibland anledning att beklaga att jag inte tillräckligt hinner med kontakterna med Afrika, men Gunilla Carlsson fungerar ju de facto som utrikesminister för denna del av världen, och har etablerat en stark ställning som sådan.”

Biståndsminister Gunilla Carlsson är utrikesminister för Afrika. Bildt har viktigare saker för sig.

Afrika har i svenska ögon blivit en ”biståndskontinent”. Så har det varit sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006.

”Varför kastar Sverige bort trettio års uppbyggnad av goda relationer med Afrika?”

Frågan ställs av Bo Göransson, tidigare generaldirektör för Sida, på DN-debatt för ett par veckor sedan.

En bra fråga.

En gång var solidaritet med Afrika ­viktigt. Politiskt engagemang för avkolonisering. Folkrörelsernas engagemang för utbyte med människor i olika delar av Afrika. Ekonomiskt utbyte genom bistånd och handel.

Skapade respekt

Utan egen kolonialt arv kunde Sverige spela en större roll än vår storlek egentligen motiverar. Det skapade respekt och byggde relationer.

Nu är den tiden förbi. Paradoxalt nog samtidigt som Afrika är mer spännande än på länge.

Den arabiska våren ritar om den politiska kartan. I dag har Tunisien och Egypten kastat av sig diktaturen och Libyen är på god väg. Det förändrar hela Nord­afrika. På gott och kanske även på ont.

En grupp tillväxtekonomier, ibland benämnda ”afrikanska lejon”, ritar om den ekonomiska kartan. Enligt IMF:s ­bedömning kommer sju av världens tio snabbast växande ekonomier de närmaste fem åren ligga i Afrika.

När tidningen The Economist i januari pekade ut Afrika som en tillväxtkontinent väckte det stor uppmärksamhet.

Samtidigt hotas 12 miljoner människor av svält på afrikas horn. Bilden av en hel kontinent är sällan entydig.

Vänder sitt ansikte mot öst

Även geopolitiskt sker stora förändringar. Kina och Indien investerar strategiskt på den afrikanska marknaden. ­Beroendet av väst minskar. Afrika vänder sitt ansikte mot öster.

Fram växer en nytt Afrika. Kanske ­inte den ”afrikanska renässans” många drömde om för tio, femton år sedan. Men mer hoppfullt än den vanliga bilden.

Carl Bildt har skött Afrika med vänsterhanden ända sedan han tillträdde. Han reser inte i regionen och tar inte initiativ.

Hans ointresse förskingrar ett förtroendekapital som tagit generationer att bygga upp.