Låtsasresa till vardagen

”I år har vi fått se Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson och Göran Hägglund i gul regnrock och röd bygghjälm.”

Resande cirkus Alliansen dyker upp i oväntade och spännande miljöer – men egentligen är det ju bara vanliga arbetsplatser.

Så här års har vi fått vänja oss vid bilderna av glada ministrar i ovanliga miljöer. I alla fall ovanliga för ministrarna.

Det är nämligen budgetdags, och nyheterna ska portioneras ut skedvis. De bästa spar man till gemensamma partiledar­utspel, och för att krydda anrättningen skickas statsråd och journalister till lämpliga fotomiljöer. Gärna nära central­redaktionerna i Stockholm.

Lite som Putin

I år har vi fått se Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson och Göran Hägglund i gul regnrock och röd bygghjälm. De talade visst om den notoriskt misskötta svenska järnvägen.

Vi har också fått se samma kvartett på restaurangskola. Där uppträdde ministrarna i hygieniskt vita rockar, nästan som om de tänkt sig att själva ta itu med såskoken.

Däremot fuskades det med hårnät eller kockmössa. Kanske skulle de inte ha gjort sig på bild?

Bilder från en gymnasie­skola blir naturligtvis inte lika spännande. Men unga människor skapar i alla fall en ram för innehållet i utgiftsområde 16, utbildning.

Det är lite som när Vladimir Putin åker på semester, fast ­utan spännande jaktscener ­eller eskorterande mc-knuttar.

Visst är det lite roligt att de mest oväntade och spännande miljöer propagandaminister Schlingmann kan tänka ut är alldeles vanliga arbetsplatser. Och att våra ledande politiker lyckas se helt luftlandsatta ut bland arbetande människor.

Någon borde kanske också påpeka att partiledarna ju inte alls är ute för att ta intryck av den vardag de styr över. I så fall skulle de ju ha rest långt innan förslagen låg färdiga. Nej ­meningen är att förvandla människor och miljöer till ett slags kuliss för utspel.

Regeringen har redan svaret. Det vill bara se trevliga ut när de levererar det.

Blir ett pr-jippo

Men sanningen är ändå allvarlig nog. En gång för inte så länge sedan betraktades statens budget som en helhet. Den skulle lämnas till riksdagen först.

Det gav oppositionen, journalister och medborgare en möjlighet att faktiskt värdera politiken i ett sammanhang.

Den synen började falla sönder långt innan Schlingmann tog över.

Men bilderna av partiledare i hjälm eller kockrock är ytterligare ett stort steg. Bort från politik som ett sätt att förändra viktiga saker, och mot ett till­rättalagt pr-jippo.

Dessutom ser de förfärligt larviga ut.

Följ ämnen i artikeln