Mejla

Eva Franchell

Hökmark tänker mer på pengar än på spermier

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Colourbox
EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M)

Fel tandkräm kan faktiskt förstöra sädescellerna. I veckan kom ännu en larmrapport om farliga ämnen i vår vardagsmiljö.

Den här gången handlade det om triclosan, ett antibakteriellt ämne som bland annat finns i tandkräm. Danska och tyska forskare har konstaterat att kemikalien får spermier att krokna. Upptäckten som publicerats i Embo Reports kan förklara varför en del till synes friska par ändå inte får några barn.

Vi har fått ännu ett ämne att akta oss för.

Cykelbyxor

Triclosan är en klorfenol som finns i tandkräm, flytande tvål, deodoranter, skärbrädor och cykelbyxor. Lite över allt där vi vill ha det extra rent och luktfritt. Ämnet påverkar inte bara spermier, amerikanska forskare befarar att det också kan göra antibiotika verkningslöst.

En av tusentals kemikalier som alltså inte borde finnas i vår vardagsmiljö. Det finns flera. Enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach finns över 100 000 kemikalier i vår miljö. Endast ett fåtal av dem har genomgått en riskbedömning. För de allra flesta ämnen gäller att kunskap om egenskaper och risker saknas, konstaterar svenska Kemikalieinspektionen.

EU-beslut

Nu är det inte svenska myndigheter som bestämmer vilka ämnen som får finnas på den svenska marknaden. Det är EU-beslut som avgör vilka kemikalier som tillåts i vår mat och vår tandkräm, i våra leksaker, kläder, schampon och cykelbyxor.

De farliga ämnena kan bara stoppas nere i Bryssel och det är bland annat därför EU-valet är så viktigt. Genom att välja rätt ledamöter kan vi sätta press och driva på för en tuffare kemikaliepolitik. I dag går det alldeles för långsamt, när EU väl bestämt sig för att förbjuda ett ämne så har industrin redan varit där och ändrat på någon liten beståndsdel och så börjar det hela om igen. EU måste kunna förbjuda hela grupper av ämnen, annars kommer man ingenvart.

Giftiga golv

Vi måste kunna köpa barnkläder och leksaker utan rädsla för att de kan innehålla hormonstörande ftalater eller flamskyddsmedel.

Våra förskolor och skolor måste kunna ställa krav på upphandlingen. Det är särskilt viktigt att daghemmen är giftfria, små barn äter som bekant på allt. De kryper runt på golven där gifterna ansamlas i dammet.

Moderata EU-parlamentariker som Gunnar Hökmark tror att marknaden kan lösa allt. Den moderna forskningen visar att han har fel, vi får fler farliga kemikalier och inte färre. Men när Hökmark suckar och säger att miljöregler är "krångel", då tänker han nog mer på pengarna än på spermierna.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM