ÅSIKT

Spanar FRA i våra förorter?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Har samarbetet stöd i svensk lagstiftning? Har det stöd i riksdag och regering? Frågorna hopar sig och det blir allt tydligare att vi måste ta en ny FRA-debatt.
LEDARE

Svenska FRA skulle alltså vara en internationell spjutspets.

Inte någon lam lakej som springer USA:s ärenden utan precis tvärtom. Kvällens Uppdrag granskning visar att FRA driver teknisk utveckling åt amerikanska NSA. Tv-programmet har fått tillgång till läckta dokument från Edward Snowden.

De visar att svenska försvarets tekniker hackat datorer åt USA.

Samarbetet har hållits hemligt "på grund av den svenska neutraliteten", som NSA formulerar det en i programmet.

Om det här är uppdrag från regeringen eller försvaret innebär det att svenska folket har förts bakom ljuset. När FRA-debatten var som hetast 2008 stod FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson i riksdagens försvarsutskott och lovade att Sverige inte skulle bedriva någon aktiv spaning. Han försäkrade utskottet att FRA inte skulle hacka sig förbi brandväggar eller in i lokala nätverk för att plantera ut spionprogram.

I kvällens Uppdrag granskning får vi veta att samme Ingvar Åkesson så sent som i våras var på ett tre dagar långt möte i amerikanska Baltimore. Där mötte han NSA:s högsta ledning och handlingarna från mötet visar att FRA fått tillgång till Xkeyscore.

Xkeyscore - det är Google för spioner.

NSA beskriver systemet som nyckeln till "everything the user does on internet". Allt som användaren gör på internet.

I den amerikanska manualen för sökprogrammet finns till och med svenska exempel. Man söker på terrorist och Sweden och vem vet. Kanske hittar man några svenska förortsungar?

Varför har FRA skaffat sig tillgång till Xkeyscore om man inte ska bedriva någon "aktiv spaning"? Med Xkeyscore kan ju operatören komma åt innehållet i människors datatrafik, sökhistorik, chattar och sociala forum. Frågan är givetvis om FRA använt sig av de möjligheterna?

På mötet i Baltimore uttryckte deltagarna också att de var mycket nöjda med den gemensamma operationen "Winterlight". Vad innebar den operationen?

Har riksdag och regering varit fullt informerade om detta Winterlight?

Kan det till och med vara så att FRA hjälpt NSA att hacka datorer med hjälp av ett annat system - Quantum? Är det det som är Winterlight?

I Uppdrag granskning får vi veta att FRA under våren 2013 sa ha manipulerat datatrafik så att NSA skulle kunna fånga upp och hacka den dator trafiken kom ifrån. I fem fall ska hackningen ha varit framgångsrik, visar dokumenten.

Är det så att svenskarna är särskilt duktiga på tipping, det vill säga att på märka ut personerna så att de kan hackas? Konsten är ju att hitta rätt bland terabytes av information som trålats in och lagrats på jättelika servrar.

Storbritanniens underrättelsetjänst GCHQ har också deltagit i samarbetet, men dokumenten visar att britterna nu vill dra sig ur därför att verksamheten inte har stöd i brittisk lagstiftning. Amerikanerna verkar inte bekymra sig över det så länge samarbetet med svenskarna fortgår:

"NSA's goal all along has been to transition this effort to a bilat with the swedish partner". NSA värnar samarbetet med just FRA.

Men har samarbetet stöd i svensk lagstiftning? Har det stöd i riksdag och regering? Frågorna hopar sig och det blir allt tydligare att vi måste ta en ny FRA-debatt.